adscode
adscode

Ekonomideki gelişmeleri nasıl okumalı

CUMHURBAŞKANI Erdoğanın üç ülkeyi kapsayan Körfez turu bugün başlıyor

Erdoğan’ın 200 işinsanıyla çıkacağı Körfez turunun ekonomik yönü ön planda. Türkiye, kalabalık işinsanlarıyla çıkılan yurtdışı gezilerini Özal zamanında öğrendi. Türkiye’nin ihracat hamlesi böyle başladı. DemirelAbdullah Gül ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ise bunu daha ileriye taşıdı. Bir zihniyet devrimi yaşandı. Demirel’in deyimiyle “Bir cent’e muhtaç olan” Türkiye’den yıllık 250 milyar dolar ihracat yapan Türkiye’ye bu şekilde ulaşıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan önce Körfez ülkelerini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan ziyaret etmişti.

ERDOĞAN’IN KÖRFEZ TURU

Körfez gezisi bize çok şeyin ipucunu veriyor.

1- Yabancı sermaye girişinde doğrudan yatırımlar çok önemli. Çünkü aynı zamanda istihdam artışına imkân sağlıyor. Erdoğan’ın Körfez ülkelerini ziyaretinde, yatırımların start’ını verecek ve istihdam artışını destekleyecek anlaşmalar imzalanacak.

2- Türkiye teknolojisini, tarımını, çeşitli sektörleri doğrudan yatırım desteğiyle daha da büyütecek. Bazı alanlarda da üretim üssü olacak. Bununla beraber ortaklık ve doğrudan yatırımlarla Türkiye’ye kaynak girişi hızlanacak.

İLGİ GÖSTERDİKLERİ SEKTÖRLER

3- Körfez ülkeleri Türkiye’de özellikle gıda tedarik zinciriyle yakından ilgileniyor ve tarladan tüketiciye gidecek noktaya kadar her alanda bulunmak istiyorlar.

4- Bunu yanı sıra deprem sigortası, altyapı, yenilenebilir enerji, ulaştırma gibi sektörlerde de Körfez ziyaretinde önemli anlaşmaların imzalanması bekleniyor.

Körfez gezisinin ekonomik boyutu ön plana çıkıyor. Ama sadece ekonomi alanında değil diplomatik, siyasi, güvenlik ve sosyo-kültürel olarak büyük etkileri olacak. Türkiye ile Körfez ülkelerinin geçmişte olduğu gibi çok daha yakın ilişkiler kurmasının kapılarını açacak

KRİTİK FAİZ KARARI HAFTASI

Bu vesile ile ekonomiyle ilgili gelişmeler hakkında bir tur yapmak istiyorum. Merkez Bankası geçen ayki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında 27 ay sonra ilk kez faiz artırmıştı. Politika faizi yüzde 8.5’ten 15’e çıkarılmıştı. TCMB ve ekonomi yönetiminin yaklaşımı da kademeli, veriye dayalı adımlar atılması, faiz artışını da kademeli olarak yapmak yönündeydi.

Zaten Şimşek geçtiğimiz günlerde verdiği mesajda, ekonomi politikalarının kısa vadede fiyat istikrarını ve finansal istikrarı hedeflediğini belirterek “Kararlılıkla, kademeli olarak bu süreç yönetilecektir” demişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da ekonomi yönetiminin politikalarını desteklemiş ve atılan adımlara yeşil ışık yakmıştı. Hatta NATO dönüşü uçakta, ekonomide rasyonel zemin vurgusu yapmıştı.

FAİZ ARTIŞI OLACAK MI

Uzun tartışmaların ardından yeni bir PPK toplantısı daha geldi, çattı. Merkez Bankası yeni faiz kararını 20 Temmuz Perşembe saat 14:00’te açıklayacak. Piyasalarda genel beklenti faizlerin 500 baz puan daha artırılması yönünde. Ancak benim beklentim ve gördüğüm politika faizinin 20’ye ulaşmayacağı şeklinde.

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder