101 yıl sonra, İsmet İnönü’nün ardından, göreve gelen ilk asker kökenli Dışişleri Bakanı olan Fidan’ın eski görevinde de ‘istihbarat diplomasisi’ yürüttüğü düşünülürse yeni görevi bence gayet yerinde. Ancak sosyal medya aynı fikirde değil! İçişleri Bakanı olmamasına şaşırıldığı ve hatta ‘kabinenin en ilginç görevlendirmesi’ şeklinde yorumlar okudum. Peki, gerçekten de Hakan Fidan bu görev için doğru isim mi? Masasındaki önemli başlıklar neler olacak?
DENEYİMLE ALAKALI SORUNU YOK
HAKAN Fidan’ı yakından tanıyan, Genelkurmay Başkanlığı eski İstihbarat Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin’i aradım. “Göreve gayet uygun bir isim” diye giriyor söze, şöyle sürdürüyor: “Daha dün CIA şefinin Çin’e ziyaretini okuduk. Dış ilişkilerin temelini artık istihbaratçılar atıyor. Dolayısıyla dış sorunların sadece ‘ilişkiler’ ya da ‘asker’ ile çözülmesi mümkün değildir. Bu bakımdan şüphesiz Hakan Fidan’ın yeni görevi yerindedir. 13 yıl MİT, öncesinde de TİKA görevi... Deneyim ile alakalı en ufak bir sorunu da yok.” Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yemin törenine katılmak için dünyanın dört bir yanından gelen devlet başkanlarına da işaret eden Pekin, “Yani Hakan Fidan’ın masasındaki konular; Rusya-Ukrayna savaşı, Ermenistan-Azerbaycan anlaşması, Mısır ve Rusya ile halledilmesi gereken Libya sorunu ve elbette Suriye meselesi olacak gibi. Ki zaten kendisi başından beri görüşmelerin içinde, bu başlıklara vakıf. Bunlara terörle mücadele başlığını da ekleyin. Terör örgütlerine dış desteği maalesef kesemedik, desteğin kesilmesi açısından Fidan’ın rolü önemli” diyor.
‘İSTİHBARAT DİPLOMASİSİ’NDE AKTİF ROL ALDI
TÜRK Alman Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Enes Bayraklı, Fidan’ın güvenlik ve diplomasi alanındaki uzun kariyerine dikkat çekiyor: “Sayın Bakan’ın siyaset bilimi alanında doktoralı eğitimi var, bu alanda yayınlanmış makaleleri var. Hem teorik hem de pratik açıdan; uluslararası ilişkiler, diplomasi ve güvenlik alanlarında derin bir tecrübeye sahip. 2003-2007 yılları arası Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi, TİKA’nın başkanlığını yaptı. TİKA, Türkiye’nin yurtdışında teknik-insani yardımlarını organize eden, doğrudan dış politika ile bütünleşmiş bir kurum. Ki Hakan Fidan döneminde Türkiye, OECD nezdinde yardım veren ülke sıfatını kazandı. Başbakanlık Dış İlişkilerden sorumlu Müsteşar Yardımcılığı ve Uluslararası Atom Enerjisi Yönetim Kurulu üyeliği sıfatlarının yanında MİT’te 13 yılı var. Güvenliğin yanı sıra istihbaratın önemli kollarından biri de ‘istihbarat diplomasisi’dir. Görevi süresince Türk dış politikasının Suriye, Libya, Irak, İran, Rusya gibi önemli dosyalarında ‘istihbarat diplomasisi’ kanalı ile aktif olarak rol almış, deneyimli bir isim Fidan. Bu tecrübelerinden dolayı Dışişleri Bakanı olarak bu meselelerin çözümüne büyük katkısı olacaktır.”
Gönder