adscode
adscode

İsveçin üyeliğine şartlı vize

Cumhurbaşkanı Erdoğan Vilnius’taki kritik NATO zirvesine Batıya ve kamuoyuna sürpriz olan bir teklifle yola çıktı

ERDOĞAN’IN AB HAMLESİ

- Türkiye’nin AB konusunu gündeme taşıyacağını zirve öncesi ilk olarak Dışişleri Bakanı Hakan Fidan telefonda görüştüğü ABD Dışişleri Bakanı Blinken’a söyledi.

Clinton döneminde de Türkiye’nin AB sürecini destekleyen BlinkenHakan Fidan’a telefonda aynı desteği yineledi. Blinken-Hakan Fidan görüşmesinin ardından bu kez aynı mesajı Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Biden’a verdi.

- Biden’ın kısa bir şaşkınlık anından sonra Türkiye’nin politikasını destekleyeceğini söylemesinin ardından yeni yol haritası devreye sokuldu.

TÜRKİYE NEDEN AB KARTI AÇTI?

Kaynaklar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve kurmayları Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un üzerinde çalışarak hayata geçirdiği kartı şöyle açıklıyor:

 Türkiye, AB’yi yıllardır bekliyor. AB üyesi olan NATO ülkeleri ise İsveç şartını 3 ay bekleyemediler. Türkiye açısından birlikle müzakerelere yeniden başlayacağına ilişkin yol haritasının ortaya konulması ve vize serbestisi üzerinde çalışmak önemli. Bu nedenle NATO’nun resmi sayfasına konulan bildiride bu başlıkların yer alması önemseniyor.

- Türkiye’nin AB işbirliğini yeniden ön plana çıkarmak için elindeki fırsatı kullandığına vurgu yapmak gerekiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson önceki gün Vilnius’ta buluştu.

İSVEÇ’İN ÜYELİK SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?

NATO yetkililerinin yaptığı açıklamalar üzerine Türkiye, İsveç’in üyeliğine yeşil ışık yaktı. Anlaşmayı da Meclis’e göndereceğini ifade etti. Ancak süreç bugünden yarına hayata geçecek değil.

- 3’lü mutabakat çalışmaları bir yandan devam ederken diğer yandan NATO Genel Sekreteri’nin atayacağı özel terörle mücadele temsilcisi çalışmalarını yürütecek.

Bu arada, Türk kamuoyu ve TBMM’de bulunan diğer siyasi partilerin ikna edilmesi için İsveç’in somut adımlar atması da gerekecek.

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder