Dr. Hafize Gaye Erkan, Merkez Bankası’nın yeni başkanı olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atandı. Erkan’ın Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in cebindeki isim mi olduğunu yoksa başka bir isim tarafından mı tavsiye edildiğini net olarak bilmiyoruz. Aslında artık bunun çok da önemi yok. Çünkü atama ile birlikte Erkan ismi üzerinde mutlak bir uzlaşma olduğu kesinleşmiş oldu.
Dr. Hafize Gaye Erkan’ın bugüne kadar üstlendiği görevleri göz önüne aldığımızda tecrübesiyle Türk finans sektörüne yeni bir soluk, anlayış getirmesini bekleyebiliriz. Peki ama Erkan’ın ekonomiyle ilgili görüşleri neler? Bu görüşlerden yola çıkıp Merkez Bankası’nın yeni dönemine ilişkin ipuçları yakalayabilir miyiz?
İLK YAZI KADINLARA
Dr. Hafize Gaye Erkan mart ayı başından bu yana Dünya gazetesinde köşeyazıları kaleme alıyordu. Atama sonrasında yazılarına şöyle bir göz atıp ipuçları yakalama çalıştım.
Hafize Gaye Erkan’ın Dünya’da kaleme aldığı ilk yazının başlığı ‘Finansta kadının adı yok’ olmuş. Dünya Kadınlar Günü’nde kaleme aldığı yazıda Erkan şu tespitlerde bulunmuş:
- ABD’de hem okuyup hem de çalıştığım ilk dönemlerde, karşımızdaki kişinin aksanına, cinsiyetine, ırkına göre hükümler verildiğini gördüm.
- 40 yaşının altında Türk ve Müslüman biri olarak 270 milyar dolarlık bir bankanın başkanı ve CEO’luk görevini yürüttüğümde dahi bu ön yargı karşıma çıktı. Zira kadınların çok fazla güçlü bir şekilde temsil edilmediği bir sektörde çalışıyordum.
- Borsa İstanbul’da (BIST) işlem gören en büyük 100 büyük şirketin yönetim kurulundaki kadın oranı 2021 yılında yüzde 15.3 olarak gerçekleşti.
- Tüm BIST işletmelerinin sadece 34’ünün yönetimi kurulu başkanı kadın ve sadece 16’sının yönetim kurullarında CEO’luk koltuğunda bir kadın oturuyor. Bankalarda da CEO ve genel müdürlük koltuğunda kadın yöneticilerin sayısı da son yıllarda göze çarpacak şekilde arttı.
Türkiye’de Merkez Bankası’nın başında artık bir kadın var. Bakalım bu finans dünyasındaki diğer kuruluşlara örnek olacak ve kadın yöneticilerin sayısı artacak mı? Umarım Hafize Gaye Erkan çok sayıda kız çocuğuna da rol model olacak kadar başarılı bir başkanlık dönemi geçirir.
KÜRESEL EKONOMİDE KARAMSAR
Hafize Gaye Erkan yazılarında Türk ekonomisine fazla değinmemiş daha çok küresel gelişmeleri kaleme almış. Yazılarından küresel ekonominin geleceğine ilişkin biraz karamsar olduğu sonucunu çıkardım. Ekonominin içinde bulunduğu kriz ortamının daha da derinleşeceği görüşlerini şu ifadelerle paylaşmış:
- Daha fazla banka zorlanacak... Küresel bulaşmanın kendisini göstermesi için önümüzde 1-2 ay daha var.
- Teknoloji ve perakende şirketlerinin mücadeleleri devam edecek.
- Kredi mevcudiyetinin azalması nedeniyle borç ve kredi piyasalarında daralma olacak. Gelişen kredi sıkışıklığı giderek daha fazla şirketin zorlanmasına neden olacak.
Gönder