Yapay zekâ teknolojilerindeki son gelişmelerin arama motorlarını da dönüştürdüğü bu dönemde, mayıstaki seçimlerin ardından haber medyasının Google’daki görünürlüğünün değişip değişmediğini sorguladık. Bağımsız medyanın ve yerel haber sitelerinin yöneticilerine de son durumu sorduk.
Türkiye’de haberlere erişim için haber sitelerinin ardından gelen ikinci popüler mecranın Google olduğunu geçen yıl Journo Haber Tüketicisi Araştırması’nda saptamıştık.
Peki Google arama sonuçları, haber medyasındaki çoğulculuğu yansıtıyor mu? 14 Mayıs 2023 cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerinden beri Google’ın algoritmik tercihleri değişti mi?
Bu soruları yanıtlamak için öncelikle, Google’dan çok ziyaretçi çeken haber sitelerinden dördünün Journo Haber Gözcüsü’ndeki “Google Arama Monitörü” sekmesinden izlenebilen son verilerine bakalım.
Üstteki grafikte görülen veriler, dijital haber ekosisteminin büyük oyuncuları açısından Google görünürlüğünün, seçimden sonraki dönemde dramatik bir değişime uğramadığını gösteriyor. Kurban Bayramı döneminde Habertürk’ün Google görünürlüğündeki ciddi ama geçici gerileme bunun bir istisnası.
Aynı dönemde (1 Mayıs – 1 Ağustos) bağımsız medyadan 5 kuruluşun Google görünürlüğünü de inceleyelim:
Bu veriler, haberlerle ilgili aramalarda Google’ın medyadaki çeşitliliği yansıtmamayı sürdürdüğü şeklinde yorumlanabilir. Medyascope, Diken, Gazete Duvar, BirGün ve Cumhuriyet gibi yayınların hiçbiri, hiçbir günde, Google’dan örneğin bir Sabah kadar pay ve trafik alamıyor.
Google, haber konulu arama sonuçlarında her gün en görünür ortalama 100’ü aşkın yeri Sabah’a ayırıyor. Bağımsız medya kuruluşlarına ise bundan çok daha düşük bir görünürlük sağlıyor. Google bu payları neredeyse hiç değiştirmeden trafik (ve dolayısıyla reklam geliri) dağıtmaya devam ediyor.
Türkiye’de binlerce haber sitesi var ama Google, haber konulu aramaların yaklaşık yarısında kullanıcıları sadece 14 siteye yönlendiriyor. Bu sitelerin ezici çoğunluğu siyasi iktidarın kontrolünde:
Mayıstaki seçimlerin ertesinde, iktidarın denetimindeki medya kuruluşlarının yöneticileriyle yaptığı görüşmelerden edindiğimiz izlenim, Google’ın kuralları ve şartları değiştirmediği bu ortamda, bu şirketlerin de “SEO” ve diğer konulardaki pratiklerini aynı şekilde sürdüreceği şeklinde…
Google trafiğinde seçim yükselişi kalıcı oldu
Bağımsız medya kuruluşlarında ise farklı eğilimler ve sektörde haksız rekabet ortamı olarak görülen Google’daki manzarayı değiştirmeye dönük türlü çabalar var.
Genel Yayın Yönetmeni Barış Avşar’ın verdiği bilgiye göre Gazete Duvar’ın toplam trafiği içinde organik aramaların payı seçimlerden önceki üç ayda A-43 arasında seyrederken mayısta F’yı aştı. Son iki ayda ise bu oran yeniden C seviyesine geriledi.
Gazete Duvar arama kanalı........
Gönder