Türkiye’nin değişik şehirlerinde gerçekleştirilen terör eylemlerinin ay ve yıldönümlerinin sembolik anlamlarının bulunduğunu bilmek gerekir.
Terör örgütü PKK, kitleleri harekete geçirmek amacı ile yöresel mekân ve yıldönümlerinden faydalanmak için eylem planı yapmaktadır. Yapılan eylemlerin gerçekleştirildiği aylar ve günler, kitlelerin ilgi duyduğu, benimsediği bir olayın yıldönümüne denk getirilmektedir. 1 Ekim 2023’teki terör saldırısının bir benzerinin yıldönümü de bulunmaktadır. 1 Ekim 1992’de, Bitlis’in merkeze bağlı Cevizdalı köyünde PKK’lı teröristler, 10’u çocuk olmak üzere 37 kişiyi öldürmüşlerdi. Uzun yıllar gündeme giren intihar eylemcilerinin nasıl tuzağa düşürüldükleri merak konusu olmuştur. Yani terör eylemini gerçekleştiren intihar eylemcilerinin ne özellikleri var acaba?
İntihar bombacılarından bazı tespitler:
Mevsimlere göre eylemler şöyle:
1) Kış aylarındaki eylemler çok az görülmektedir. İlkbaharda eylemlerin artışı başlayıp, yaz ayında en doruğa taşınmaktadır.
2) Hedefler: Birinci hedef polis ve emniyet binaları. İkinci hedef asker ve askeri birlik ve binaları.
3) Eylemi gerçekleştirenlerin yaşları: En yaygın yaştakiler 23 ile 27 arası... Bazen de 20 ile 22 yaştaki teröristler de kullanılmaktadır.
4) İntihar bombacılarının eğitim durumu: İlk sıradakiler: Lise mezunu ya da lise terk. İkinci sıradakiler: Üniversite mezunu veya üniversite terk. Üçüncü sıradakiler: İlkokul mezunu ya da ilkokul terk.
5) Eylemcilerin cinsiyeti: Erkek oranı daha fazla.
6) Yabancı uyruklular da zaman zaman kullanılmaktadır.
7) Nüfusu çok olan ailelerin çocukları intihar bombacısı olarak seçiliyor.
Ülke olarak devlet ve millet her daim birlik içerisinde teröre ‘dur’ demektedir. Bu bağlamdan yola çıkarak; ülkemizin güvenliği konusunda İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve ekibinin özverili çalışmasını da ifade etmek gerekir.
Dr. Ramazan TOPDEMİR
GÜNÜN SÖZÜ
“Hiçbir sorun, onu yaratan bilinç düzeyiyle çözülemez.” Einstein
CHP MIZRAĞI NEREYE SIĞIYOR
SOSYAL demokrasi, liberal bir söylemin sol paket içinde servis edilmiş halidir. Kemalizm ile de bağdaşmaz. Mesele ‘tamamen ideolojik’... Birkaç genel başkanı adayı değil yani... 1) Milliyetçilik ‘eşit yurttaşlık’ olmuş, ‘federatif yurttaşlık’ olarak tanımlanır hale gelmiş. 2) Devletçilik ‘insani kalkınma’ olmuş, ‘soslu’ liberalizm! 3) Laiklik ‘özgürlükçülük’ olmuş, sekülerizme evirilecek gibi! 4) Halkçılık ise ‘halklarcılık’. Yetmedi!.. 5) Devrimcilik ise ‘demokratlık’. 6) Kemalist Cumhuriyet ise; Özerk Şehir Devletleri Birliği’ne dönüşüyor.
Bunun adına Atatürkçülük denemez! Tahir ÇALGÜNER
ŞİŞLİ BELEDİYESİ’NİN SERGİSİ DÜNYAYLA BULUŞUYOR
‘LOZAN; SONSUZ BARIŞ’
ŞİŞLİ Belediyesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş belgesi niteliğindeki Lozan Barış Antlaşması’nın 100. yıldönümünde hayata geçirdiği ‘100. Yılında Lozan Antlaşması: Sonsuz Barış’ adlı sergiyi uluslararası alana taşıdı.
Şişli Belediyesi, Lozan Barış Antlaşması’nın 100. yılı kutlamalarına 2021 yılında başladı. 2021 yılının Ekim ayında Boyut Yayınları işbirliğiyle, 24 yazarın ve biliminsanının katkı sağladığı Lozan Barışı’nı çok boyutlu ele alan bir kitap yayımladı. Daha sonra bu kitap kapsamında hazırlanan ‘İlk ve Son Barış 100. Yılında Lozan Barış Antlaşması’ sergisi İstanbul Likör Fabrikası’nda açıldı. Bu sergi, Türkiye’nin dört bir yanından ziyaretçilerle buluştu.
Tarihi antlaşmanın 100. yılında ise Şişli Belediyesi, bu kapsamdaki çalışmalarını daha geniş bir boyut kazandırarak, hem yurtiçinde hem de yurtdışında etkinlikler düzenliyor.
İstanbul’daki gösteriminin ardından, 26 Eylül’de antlaşmanın imzalarının atıldığı İsviçre’nin Lozan kentinde ‘A Century of Peace-Barış Yüzyılı’ adıyla açıldı ve dünyayla buluştu. Açılış törenine Türkiye’nin Cenevre Başkonsolosu İpek Zeytinoğlu Özkan, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, Lozan Belediye Başkanı Grégoire Junod, Batı İsviçre Türk Dernekleri Federasyonu Başkanı Celal Bayar, İsviçre Türk Derneği (Association Suisse-Turquie) Başkanı İnci de Boccard Özalp, Birleşmiş Milletler Diplomatı Şafak Pavey, Türkiye–İsviçre kültür, iş ve cemiyet derneklerinin yanı sıra çok sayıda Avrupalı sanatsever katıldı.
Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin açılışta, öncelikle hissettiği heyecanı ve onuru dile getirerek katılımcıları selamladı. “Bizler bu yıl çok farklı ve özel duygular yaşıyoruz. Çünkü ulu çınarımız Cumhuriyet ve Lozan Barış Antlaşması 100’üncü yılında. Lozan özgürlüğün, bağımsızlığın ruhudur” dedi. Başkonsolos Özkan törende serginin, antlaşmayı daha iyi tanıtarak, Lozan’ın İsviçre ve Türkiye arasındaki dostluk bağlarını güçlendireceğini umduğunu dile getirdi. Açılışın ev sahibi Lozan Belediyesi’nin Başkanı Grégoire Junod da Keskin’le aynı heyecan ve mutluluk hissini paylaştığını belirtti. 23 Ekim’e kadar Forum de l’Hôtel de Ville’de gezilebilecek.
BİLİYOR MUSUNUZ?
BİZİM İSTEDİĞİMİZ
* CHP İzmir Milletvekili ve Meclis Anayasa Komisyonu üyesi Sevda Erdan Kılıç’ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Anayasa çağrısına, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne karşı millet egemenliği ve Cumhuriyet ile özdeşleşen Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi öneriyoruz” diyerek “Biz Anayasa taslağımızı 11 ay önce kamuoyuyla paylaştık” hatırlatmasını yaptığını...
* 2. Uluslararası Bozok Film Festivali’nin Kültür TurizmBakanlığı, Yozgat Valiliği himayesinde, Yozgat Bozok Üniversitesi, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı ve Sinema Okuryazarların Derneği paydaşlığında 25-28 Ekim tarihlerinde Yozgat’ta yapılacağını; Semih Balcı, İlhan Şen ve İpek Tuzcuoğlu’nun Yozgatlılarla buluşacağını...
MESAJ PANOSU
LİMON 5 PARA ETMİYOR
* CHP Adana Milletvekili, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi Ayhan Barut, limonu para etmediği için dalında kalan üreticilerle buluştu ve sıkıntıyı şu sloganlarla aktardı: “Limon dalında 2 lira, markette 20 lira. Milli servet olan limon ağaçları kesiliyor. 5 kilo limon, 1 bardak çay parası etmiyor. Beş kilo limon satan çiftçi bir bardak çay içemiyor.”
* SEL ve taşkın yaşamadan sadece yağmur sularının Trabzon’un birçok ilçesini göle dönüştürmesi ciddi bir uyarıdır. Yaşanacak büyük sel ya da taşkınların söz konusu ilçelere verebileceği zarara dair önemli bir göstergedir. Önleyici tedbirler zaruri olmuştur.
Gönder