90’lı yıllarda eğer İstanbul’daysam mutlaka cumartesi günleri Bilsak Beşinci Kat’a giderdim.
Barın köşesine geçip sevdiğim şarkıları beklerdim. Tanita Tikaram’ın “Twist in My Sobriety” şarkısını orada dinlemek bana iyi gelirdi. Şarkının sözleri orada daha da çok hoşuma giderdi.
“Tanrı’nın tüm çocuklarına seyahat ayakkabıları gerek,
Dertlerini başka yere taşısınlar diye.
Tüm iyi insanlar iyi kitaplar okur.
Artık vicdanın temiz,
Konuştuğunu duyuyorum kızım,
Artık vicdanın temiz.”
Bu şarkı beni hep Fernando Pessoa’nın çok sevdiğim “Huzursuzluğun Kitabı”na yaklaştırmıştır.
Geçenlerde tekrar dinlerken de aklıma Pessoa geldi.
Onun güzel bir cümlesini hatırladım:
“Kalp düşünebilseydi atmaktan vazgeçerdi.” “Huzursuzluğun Kitabı”, 1888 yılında Lizbon’da doğan ve 1935 yılında, 47 yaşındayken ölen Portekizli edebiyatçı Fernando Pessoa’nın en sevdiğim eseridir.
Beynin kökeni
Dakikalar İçinde Beyin adındaki kitap tüm evrendeki en karmaşık organın yapısını, işleyişini ve sırlarını ayrıntılı olarak açıklıyor. 200 yüksek teknoloji ürünü tarama, görüntü ve diyagramla sizlere anlaşılır, aynı zamanda keyifli bir okuma sunuyor.
Bu son derece modern ve kapsamlı kitap, bize insan beyninin neden bu kadar karmaşık olduğunu, nefes alma, uyuma ve görmeden tutun kimlik, hayal gücü, zevk ve acıya kadar her şeyi nasıl kontrol ettiğini ve bilgisayarlarla ya da genetik alanındaki son keşiflerle bir araya geldiğinde neler yapabileceğini açıklıyor.
Kitapta beynin kökeni ve anatomisi, vücut kontrolü, ruh hâli ve duygular, algı, bilinç, bellek ve öğrenme, kişilik, zekâ ve diğer üst işlevler, dil, garip zihin durumları, bozukluklar, hastalıklar ve tedaviler, son olarak da beynin geleceği inceleniyor.
Ödüllü bilim yazarı Rita Carter ayrıca hafıza kaybı, çoklu kişilik, psikopati, rüya görme, halüsinasyon, bağımlılık, otizm, disleksi, şizofreni, bunama ve başka pek çok zihin durumunu aydınlatıyor.
Bütün bu sorular ve daha fazlası için “Dakikalar İçinde Beyin” kitabına başvurabilirsiniz.
Gönder