adscode
adscode
adscode

Alman basını Erdoğan başarıya ulaştı

İsrail gazetesi Jerusalem Post ABDnin Ankara Büyükelçisinin Kılıçdaroğlu ile buluşmasına mercek tutan bir analize yer verdi Alman Die Welt ise Türkiyenin NATO ve Rusya diplomasisini yazdı

Alman basını Erdoğan başarıya ulaştı

İsrail gazetesi Jerusalem Post ABD'nin Ankara Büyükelçisi'nin Kılıçdaroğlu ile buluşmasına mercek tutan bir analize yer verdi, Alman Die Welt ise Türkiye'nin NATO ve Rusya diplomasisini yazdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Büyükelçi Flake için "Kapılarımız onun için kapalı" dediğini bildiren gazete, Helenik Avrupa ve Dış Politika Vakfı'ndan Nicholas Danforth'un değerlendirmesini aktardı.

Danforth, Kemal Kılıçdaroğlu ve Büyükelçi Flake arasındaki görüşmenin 'standart diplomatik prosedür' olduğunu savundu, ABD'nin buluşmayla seçimleri izlediği mesajını göndermeye çalıştığını, Washington'ın muhalefetin arkasında durmadığını ileri sürdü.

Buna karşın, Jerusalem Post, ABD lideri Joe Biden'ın 2020 seçimleri öncesinde Türkiye'deki muhalefete açık destek veren skandal sözlerini hatırlattı. O dönem The New York Times'a konuşan Biden, "Türk muhalefetinin unsurlarını destekleyebilir, onlardan daha fazlasını alabilir ve Erdoğan'ı yenmek için cesaretlendirebiliriz" demiş, söz konusu açıklamalar Ankara'nın sert tepkisini çekmişti.

Jerusalem Post'a göre, Washington ve Ankara arasındaki en önemli sorunlardan bazıları Rusya'dan alınan S-400 füzeleri, ABD'nin iptal ettiği F-35 satışı, gündemdeki yerini koruyan F-16'lar ve ABD'nin terör örgütü PKK ve YPG'ye verdiği destek.

Nicholas Danforth'a göre, Türkiye'deki bir iktidar değişikliği Washington'ı ve diğer Avrupa başkentlerini memnun edecek ancak halihazırdaki sorunlar bir gecede çözülecek gibi değil.

Alman Frankfurter Rundschau gazetesi, muhalif bloktaki dört partinin CHP listelerinden seçime girecek olmasını 'Birlikte Erdoğan'a karşı' başlığıyla sundu. Gazete ayrıca, Altılı Masa'daki CHP ve İYİ Parti'nin 12 ilde ortak liste hazırlığında olduğunu da ekledi

 

ERDOĞAN'IN BAŞARILI MANEVRALARI


Die Welt gazetesindeki analiz ise Erdoğan'ın NATO ve Moskova'ya karşı uyguladığı diplomasiyi ele aldı. Alman gazetesi, Finlandiya'nın NATO üyeliğine onay veren Ankara'nın günler sonra Vladimir Putin'in Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'u ağırladığını kaydedip, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Moskova ve Batı arasında manevralar yaptığını ve başarıya ulaştığını yazdı. Carolina Drueten imzalı analizde, 'Türkiye'nin tahterevalli diplomasisi' tanımı yapıldı.

NATO üyesi Türkiye, halihazırda Rusya iletişim kuran tek ittifak üyesi. Vladimir Putin'in Ukrayna'ya saldırı emri vermesiyle on yıllardır tarafsızlığıyla bilinen İsveç ve Finlandiya, NATO'ya üyelik başvurusunda bulundu. Ankara, iki İskandinav ülkesinin üyelik sürecinde kilit rol oynadı.

 

S-300'DE TÜRKİYE'NİN ROLÜ


CNN Yunanistan, 'Stoltenberg: İsveç'in NATO'ya katılımı için iyimserim' başlığıyla NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in CNN International'a verdiği röportajı haberleştirdi. Haberde, İsveç'in ittifaka girişine karşı Türkiye ve Macaristan'ın itirazları olduğu hatırlatıldı, Finlandiya resmen üye olurken İsveç'in katılımında gecikmeler yaşandığı belirtildi.


CNN'deki bir başka haber, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov'un Atina ziyaretiydi. Yunanistan'ın elindeki Rus yapımı S-300 savunma sisteminin Ukrayna'ya verilmesi, uzun süredir gündemde. 'S-300 için çözümler üzerinde duruluyor-Ukrayna Savunma Bakanı'nın ziyaretinin perde arkası' başlığını tercih eden CNN Yunanistan'a göre, Atina yönetimi hava savunma sisteminin cephe hattına gönderilmesine ancak yerine Batı üretimi modern bir sistemin konulması halinde sıcak bakıyor. Televizyon, Atina'nın Ukrayna'ya S-300 sevk edemeyeceğini ve bu kararda doğudaki kalıcı Türkiye tehdidinin rol oynadığını belirtti.

 

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder

Bakmadan Geçmeyin