adscode
adscode

Az ye çok yaşa

50 li yaşlar sonrasında daha sağlıklı ve mümkünse daha uzun bir ömür sürebilmemiz için neredeyse her gün yeni ve farklı hatta bazen akla ziyan bir tavsiyeyle karşılaşıyoruz

Bazı uzmanlar -ki uzmanlıkları değilse de fikirleri her zaman tartışmaya açıktır- “daha çok antioksidan” sebze ve meyve tüketimimizi önerirken, bazı uzmanlar da “daha az karbonhidrat” -un, şeker, nişasta- ve “daha çok protein” ile beslenmemizi öneriyor. Hatta o uzmanlardan bazıları “Karbonhidratları sıfırlayıp hayvansal proteinlere yüklenin, bedeninizi ketotik asit havuzuna atıp saf saf(!) daha sağlıklı olmayı bekleyin” gibi şaşırtıcı önerilerde bile bulunabiliyor. “Peki, bu önerilerden hangisi bilimsel olarak kanıtlanmış durumda hocam?” derseniz, cevabım “Yukarıda okuduğunuz önerilerden hiçbirisi maalesef henüz bilimsel olarak kanıtlanmış değildir, sevgili okurum!” olacaktır. Ama size net ve açık olarak ve bilimsel kanıtlara da dayanarak şu bilgiyi rahatlıkla aktarabilirim: 50’li yaşlardan sonra kalori kısıtlaması yapanlar daha sağlıklı ve uzun bir ömür sürme şansı yakalayabiliyor. Hayatımızı az da olsa uzatmak, daha da önemlisi sağlıklı bir 50 yaş sonrasını keyifle yaşamak istiyorsak ÖĞÜNLERİMİZİ AZALTMALIYIZ! Çünkü elimizdeki net ve açık veriler bize “AZ YE, SAĞLIKLI KAL, ÇOK YAŞA” diyor.

 

İYİ BİLGİ 1

AZ YEMENİN FAYDASI NE

KALORİ kısıtlaması uzun ve sağlıklı ömür genlerini tetikleyip coştururken özellikle 60’lı yaşlardan sonra başımıza bela olabilen pek çok kronik hastalığı aktive edebilen genleri de susturuyor. Akılcı bir kalori kısıtlaması programının -yeterli ve kaliteli beslenmenin- bedenimizdeki pek çok metabolik reaksiyonda olumlu değişimleri tetiklediğini gösteren net ve açık verilere sahibiz. Peki, bu veriler neler? Yanıt için bir sonraki kutuya geçelim.

KESİP SAKLAYIN

BİLİMSEL VERİLER NEDEN ‘DAHA AZ YİYİN!’ DİYOR

1- Kalori kısıtlaması “AMP aktivasyonlu protein kinaz” ve sirtuin reseptörlerini olumlu yönde etkiliyor. AMPK’nın aktivasyonu özellikle mitokondri yaşlanmasını frenliyor, DNA hasarlarını engelliyor.

2- Kalori kısıtlaması kötü yaşlanmanın en önemli tetikçisi olan aşırı insülin birikimine ve insülin direnci gelişimine de engel olabiliyor.

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder