adscode
adscode

Baba olmanın yaşı var mı

Hollywoodun ünlü babası Robert De Niro 79 yaşında baba oldu Bir diğer baba isim Al Pacino ise 83 ünde önümüzdeki ay baba olacak

Magazin gündemini sallayan ‘bomba’ haberi duymayan kalmamıştır ancak benim tam da bu konu üzerine soracak iki sorum var. İlk sorum tıbbi açıdan: ‘Erkeklerin geç yaşta baba olması ne kadar mümkün? Geç yaşta baba olmanın (ki ülkemizde de bu durum fazlaca yaygın) çocuğun genetiği açısından sakıncaları var mı?’ İkinci sorum ise ahlaki ve vicdani açıdan: “Büyük ihtimalle 20 yaşlarını göremeyeceğin bir çocuğu hayata getirmek doğru mu? Ve neden kadınlar 50 yaşında anne olduklarında ‘sorumsuzluk’ ile itham edilirken erkekler geç yaşta baba olunca ‘Aferin’ deniyor, ‘sırtı sıvazlanıyor’? Buyurun pazar okumasına.

TEKNİK AÇIDAN ERKEKTE ‘SIFIRLANMA’ GİBİ BİR DURUM OLMAZ

KENDİSİNDEN 44 yaş küçük sevgilisi Noor Alfallah, 83 yaşındaki usta oyuncunun dördüncü çocuğuna hamile. Kadınların menopoz ile çocuk sahibi olma şansı sıfırlanırken erkeklerin antropozda da olsa bu şansı devam etmekte. Peki erkeklerin biyolojik saati hiç mi yok? Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Koca, “Erkek ile kadın fizyolojisi farklıdır” yanıtını veriyor ve diyor ki: “Kadınlar Âdet gördüğü yani yumurtlamaya devam ettikleri sürece gebe kalabilir, çocuk sahibi olabilirler. Öte yandan 20’li yaşlardaki doğurganlık ile 40 ve sonrası doğurganlık ihtimalleriyse aynı değildir. Bu ihtimal 35 yaş sonrası azalmaya başlar, menopoz ile ‘noktalanır’. Erkeklerde ise kadınlarda olduğu gibi ‘menopoz’ çizgisi yoktur. 50’de, 70’te de 90 yaşında da sperm üretimi devam eder. Buraya parantez açayım: Erkeklerin yaşlanmayla birlikte üreme fonksiyonlarında azalma ve sperm kalitesinde bozulmalar olmaktadır. Ancak teknik olarak konuşacak olursak ‘sıfırlanma’ gibi bir durum erkekte olmaz.”

GENETİK PROBLEMLER

Sperm kalitesindeki bozulmalar çocuğun DNA’sına yönelik tehdit oluşturmaz mı? Geç yaşta baba olmanın getireceği sıkıntı yok mu? “Olmaz olur mu?” yanıtını veriyor Prof. Dr. Koca: “İki tür sıkıntı olabilir; bir psikojenik yani o yaşta bir çocuk ile ilgilenecek olmanın getireceği ruhsal sıkıntılar, iki, yaşa bağlı genetik problemli çocuk doğma ihtimalinin artmış olması.”

İDEALİ 50 ÖNCESİ

İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre geç yaşta baba olanların çocuklarında büyüme çağı ve ileri yaşlarında bazı bilişsel bozukluklar; örneğin şizofreni (5 kat), otizm (4 kat), bipolar bozukluğu (2 kat) ve dikkat eksikliğinin arttığı gözlemlenmiş. Prof. Dr. Koca bu durumu şöyle detaylandırıyor: “Ancak bu sadece oransal bir ihtimal artışı. Yani bu illa her çocuğun engelli ya da bazı sıkıntılarla doğacağı anlamına gelmez. Ama fiziksel veya psikolojik anlamda sağlıklı bir çocuk yetiştirmek yani çocukla atlayıp zıplamaktan tut top oynamaya, gezmeye, uykusuzluğu, hastalığı dahil her tür sıkıntısında yanında olmak isteniyorsa tavsiyem 45-50’li yaşlardan önce çocuk sahibi olunması. İdeali budur.”

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder