Bakan Işıkhan, özel bir televizyon kanalında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, soruları cevapladı.
Asgari ücret yılbaşından itibaren yüzde 30 zamla 22 bin 104 liraya yükseltildi. Asgari ücret artışının beklentilerin altında kalması ara zam iddialarını gündeme getirdi.
Bu yıl için belirlenen asgari ücret tutarının ihtiyaç olması halinde temmuz ayında yeniden değerlendirilebileceğini söyleyen Işıkhan, "Asgari ücrette ihtiyaç hasıl olursa biz hükümet olarak çalışırız, Temmuz'da gereken iyileştirmeyi yaparız" dedi.
ASGARİ ÜCRETE ARA ZAM AÇIKLAMASI
Bakan Işıkhan, "Maaşlar ya da ücretler altın karşısında ne yazık ki tüm dünyada olduğu gibi değer kaybetmeye mahkumdur. Çünkü altın sürekli tüm dünya piyasalarında değer kazanan bir emtia. Burada önemli bir ayrıntıyı paylaşmak isterim. Türkiye'deki maaşları altın karşısında en az değer kaybeden ülkelerden bir tanesi.
Vatandaşlarımızın satınalım gücünü korumak zorundayız. Enflasyonda ciddi anlamda 2025'te iyileşmeler bekliyoruz. Düşüşün başladığını göreceğiz. Uyguladığımız mali ve makroekonomik politikalar bize bunu gösteriyor, buraya doğru gidişatı gösteriyor. Ancak olur da Allah korusun Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımız da ifade etti, bir aksilik bir felaket bir başka durumla karşı karşıya kalırsak Temmuz ayında da tekrar gündeme gelebilir.
Göreve başladığım dönemde de hatırlarsınız Temmuz ayında Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla asgari ücreti tekrar güncellemiştik. Tekrar ihtiyaç hasıl olursa Sayın Cumhurbaşkanımız ekonomi kurmaylarımız hepsi görüyor durumu, bu durumda ekonomi koordinasyon kurulunda karar alınarak biz tabii ki güncelleme yapabiliriz. Biliyorsunuz asgari ücreti ekonomik sistemimizi güçlendirmek amacıyla, 1 yıl süreyle belirledik." dedi.
"ÜLKEMİZ ÖRNEK GÖSTERİLEN BİR DURUMDA"
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türkiye'nin uyguladığı kararlı ekonomi politikaları ve vizyoner yaklaşım sayesinde istihdamda büyük bir artış sağladığını açıkladı. Bakan Işıkhan, "2023 yılında ve 2024 yılında da işgücüne katılımda ciddi bir artış kaydedildi. Ülkemiz, gelişmekte olan birçok ülkenin aksine istihdamı arttırmaya başardı" dedi.
"İŞGÜCÜ VE İSTİHDAMDA YÜKSEK ARTIŞ"
İstatistiklerin oldukça olumlu olduğunu belirten Bakan Işıkhan, "2024 Kasım ayı itibarıyla işgücümüz 925 bin kişilik bir artışla 35 milyon 820 bin kişi seviyesine ulaştı. İşgücüne katılma oranı ise 1 puan artarak %54,2 seviyesinde gerçekleşti" ifadelerini kullandı.
İstihdamın çok önemli bir konu olduğuna dikkat çeken Bakan Işıkhan, "2024 yılı itibarıyla istihdamda 986 bin kişilik bir artış sağladık ve istihdam sayısı 32 milyon 748 bin kişiye çıktı" diye konuştu.
Bakan Işıkhan, Türkiye'nin istihdam artışında geldiği seviyenin, güçlü ekonomik politikaların ve iş gücü piyasasına yapılan yatırımların bir sonucu olduğunu vurguladı.
Gönder