Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 21.30 itibarıyla yaptığı açıklamada Kahramanmaraş merkezli depremlerde şu ana kadar 5 bin 434 kişinin hayatını kaybettiğini, 31 bin 777 yaralı olduğunu bildirdi.
Bakan Koca, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan, 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlere ilişkin arama kurtarma çalışmalarının sürdüğü Hatay'daki Acil Durum Koordinasyon Merkezinde açıklamalarda bulundu.
Koca, Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu ortaya çıkan felaketin boyutunun çok büyük olduğuna dikkati çekti.
Depremlerin yüz ölçümü olarak çok geniş bir alanı ve zorlu bir coğrafyayı vurduğuna işaret eden Koca, kötü hava koşulları nedeniyle gerekli ekipman ve kurtarma ekiplerinin depremden zarar gören merkezlere büyük emeklerle ulaşabildiğini belirtti.
Koca, "Şu an Hatay'da 2 bin 749 binanın yıkılmış olduğunu tespit ettik ve bu sayının daha da artabileceğini düşünüyoruz. Burada 2 bin 902'si arama-kurtarma personeli olmak üzere farklı kurumlardan toplam 9 bin 823 kişi görev yapıyor. Bu saate kadar Hatay'da enkazdan kurtarılanların sayısı 1846 kişi oldu. Bu geceden itibaren Hatay'a ulaşan arama-kurtarma ekiplerinin de ilave olmasıyla yarın için ekip sayımızı yaklaşık iki katına yükseltmiş olacağız." diye konuştu.
"5 bin 434 vatandaşımız hayatını kaybetti, 31 bin 777 yaralımız var"
Sağlık Bakanı Koca, çalışmalar devam ettikçe depremin yarattığı yıkımın daha da net ortaya çıktığının altını çizerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çok üzülerek son durumu il il açıklamak istiyorum. Hatay 1647 vefat, 6 bin 200 yaralı. Kahramanmaraş 1243 vefat, 5 bin yaralı. Gaziantep 504 vefat, 4 bin 809 yaralı. Şanlıurfa 127 vefat, 2 bin 551 yaralı. Diyarbakır 120 vefat, 854 yaralı. Adana 167 vefat, 3 bin 993 yaralı. Adıyaman 896 vefat, 400 yaralı. Malatya 201 vefat, 4 bin 900 yaralı. Osmaniye 502 vefat, 2 bin 173 yaralı. Kilis 22 vefat, 518 yaralı. Elazığ 5 vefat, 379 yaralı.
Ne yazık ki toplam 5 bin 434 vatandaşımız hayatını kaybetti, 31 bin 777 yaralımız var. Hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun."
Toplam 6 bin 30 acil sağlık personeli görevlendirildi
Yaralılar için diğer illerden deprem bölgesine 1124 ambulans, 243 UMKE timiyle birlikte toplam 6 bin 30 acil sağlık personelinin görevlendirildiğini aktaran Koca, ayrıca hastanelere, 1201'i farklı branşlarda uzman hekim olmak üzere, toplam 2 bin 924 sağlık çalışanının takviye edildiğini söyledi. Bakan Koca, şunları kaydetti:
"Deprem bölgesinde 78 adet acil müdahale ünitesi ve ağır iklim çadırı kurduk. İskenderun'dan yaralılarımızı kara ambulanslarımızla ağırlıklı olarak Mersin Şehir Hastanesine naklettik. Dün gece de 98 yaralımız Milli Savunma Bakanlığımızın İskenderun gemisi ile Mersin'e ulaştırıldı. Mersin Şehir Hastanemizde 170'i yoğun bakımda olmak üzere toplam 590 yaralımız tedavi altında.
Hatay'daki yaralılarımızı ise Adana Şehir Hastanesine ve bölgedeki hastanelere naklettik. Şu an Adana Şehir Hastanemizde 220'si yoğun bakımda olmak üzere, toplam 600 yaralımızın tedavisine devam ediliyor. Ayrıca Reyhanlı, Dörtyol, Samandağ, Yayladağı, Kırıkhan hastanelerimiz yaralılarımıza hizmet veriyor."
Yaklaşık 300 yaralı uçak ambulanslarla nakledildi
Sağlık Bakanı Koca, durumu kritik yaralıların ise uçak ambulanslarla Ankara ve İstanbul'daki şehir hastanelerine taşındığına işaret ederek, "Şu ana kadar 300'e yakın yaralımızı da bu şekilde naklettik." dedi.
Türkiye Cumhuriyeti devletinin tüm imkan ve kabiliyetiyle yaraları sarmak için bölgede olduğunu vurgulayan Koca, "Tüm ekiplerimize ve gönüllü olarak yardıma koşan vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Unutmayalım ki yaşadığımız afetleri bugüne kadar birlik olarak, metanetle, dayanışmayla atlattık, bugün de öyle olacak. Milletimizden dua bekliyoruz." ifadesini kullandı.
Akar: Tüm karargahlar sivil vatandaşlara açıldı
Bakan Akar'ın açıklamaları şöyle:
Büyük felaketle karşı karşıyayız. Bu felaketin üstesinden geleceğiz. Problemleri çözeceğiz. Yoğun gayret var. Depremin olmasının hemen akabinde Milli Savunma Bakanlığı olarak çalışma başlattık. Sabah erken saatlerinde Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde kriz yönetim merkezini açtık. İlk ihtiyaç bölgeye kurtarma ekiplerinin taşınması ihtiyacı olduğunu gördükten sonra bir hava yolu yardım köprüsünü kurduk. Yoğun şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Bizim çok büyük uçaklarımız dahil tüm uçakları seferber ederek, hava şartlarının etkisinden uzak olan hava meydanlarına malzeme ve personel naklini başlattık. 2600 kurtarma personeli 78 araçla birlikte ihtiyaç sahibi noktalara taşınmış bulunmaktadır.
Uçak seferlerimiz devam ediyor. 75 hava aracı, helikopterler TİHA'lar dahil 213 sorti icra edildi. Hastalarımızı ve yaralılarımızı geri gidişlerde vatandaşlarımıza bu uçakları kullandırmaktayız. Helikopterler yoğun şekilde çalışıyor. İncirlik'i lojistik hat yaptık. 19 helikopter burada görev yapıyor.
Gelecek helikopterlerle sayının çok daha yükseleceğini 45'e yükseleceğini görüyoruz. Malatya Havalimanı'nın açılması işlerimizi kolaylaştırdı. İncirlik'ten yaptığımız kara yolu yardımlarını buradan hava yoluyla yapıyoruz. Meteorolojik şartları yakından takip ediyoruz. Hatay havalimanı dışında bütün hava limanları müsait. Hava şartlarının düzelmesiyle çalışmaları yoğun şekilde sürdürüyoruz. Mehmetçik terörle mücadelede olduğu gibi bugün de felaketle mücadelede ediyor.”
Yarından itibaren 1500 personelin katılacağını belirten Bakan Akar, şu ifadeleri kullandı:
“Batıdan komando 9 taburu bölgeye sevk ediyoruz. Kıbrıs'taki 4 taburumuz bugün yarın bölgeye gelecek. Hatay'da da çalışmaları yakından takip etmekteyiz. Yardım konusunda 1600 mevcudu ile Mehmetçik çalışmalarını sürdürmektedir. Doğal afet timlerimiz, Kıbrıs'tan timlerimiz burada, istihkam savaş taburunu buraya sevk etmek suretiyle kattık. Burada günlük hayatın kolaylaşması bakımından yapılması gereken, günlük hayata katkısı bakımından sefer stoklarında bulunan 25 seyyar mutfağı burada dağıtmış bulunuyoruz. 14 seyyar tuvalet banyo burada kullanılacaktır. Jeneratörleri, hilti takımlarını bölgeye dağıttık. Ekmek dağıtımı konusunda da özel teşebbüsle çalışmalarla seyyar sahra fırınlarını aktive ederek ekmek dağıtmaya bu akşam başlıyoruz.
Burada yaptığımız temaslarla özel ve kamudan gelen yiyecek maddeler burada dağıtılmaktadır. Bölgede bulunan birlik ve karargahlarda garnizonlar da sivil vatandaşlara açılmıştır. Su, çorba yiyecek istirahat imkanları sağlanmaktadır. Bunlara ilaveten yabancı ülkelerden dost müttefik ülkelerden yardımlar geliyor. Sevkini sağladık. AFAD ve Dışişleri Bakanlığı ile koordine içindeyiz. Valilerimizin, garnizon komutanlıklarıyla yaptığı istişarelerle çalışmalar sürüyor. Akaryakıt konusuna çözüm getirmek için NATO petrolünün olduğu alanlarda çalışmaları sürdürdük. Gerekli esaslar çerçevesinde uygun yöntemlerle buradaki akaryakıtın kamu ve sivile dağıtılması için gerekli tedbirleri alıp dağıtımı başlattık
Gönder