Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev arasındaki görüşme Vahdettin Köşkü'nde ve basına kapalı gerçekleşti.
Basına kapalı gerçekleşen görüşmelere Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da katıldı.
Görüşmelerde, Türkiye ve Bulgaristan arasındaki ikili ilişkiler çeşitli boyutlarıyla gözden geçirileceği, iş birliğinin geliştirilmesi için atılabilecek adımların ele alınacağı belirtildi. Ayrıca güncel, bölgesel ve küresel gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulunulacağı da ifade edildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Bulgaristan Cumhurbaşkanı Radev’in katılımıyla Vahdettin Köşkü'nde daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi.
İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar;
Görüşmede düzensiz göçün idaresinde etkin işbirliğine gidilmesi gerektiği üzerinde durduk.
Bulgaristan Türkleri iki ülke arasında güçlü bir gönül köprüsü oluşturuyor. Hepinizin bildiği gibi ortak kültür mirasımıza beraberce sahip çıkmaya özen gösteriyoruz.
Karşılıklı ziyaretimizin komşuluk hukukumuzun derinleşmesine katkı sağlayacağına inanıyorum.
Sayın Radev'in ziyaretinin ülkemiz ve bölgemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum.
Sayın Radev'e şahsım ve ülkem adına teşekkür ediyorum. Gerek ikili, gerek heyetlerarası çok çok verimli bir ziyaret gerçekleştirmiş olduk. Buradan Bulgaristan halkına Türk halkının selam ve sevgilerini gönderiyoruz.
İşte Bulgaristan Cumhurbaşkanı Radev'in konuşmasından öne çıkanlar;
Ukrayna'daki savaş çok yakınımızda.
İki partner olarak ticarette enerji alanında turizm ve ortak sınırların korunması konusunda işbirliğimiz söz konusu. Bu önemli işbirliğinin en önemli göstergesi Kapıkule sınır kapısının dünyada ticari hacim olarak 2. sırada yer alması. Dolayısıyla yapacağımız şeyler çok fazla. Ayrıca Türkiye Bulgaristan'da yatırım yapan bir ülke. Sayın Erdoğan'ın da dediği gibi ticaret hacmimiz 6 milyar doları aştı.
Bazı konuları tekrar gözden geçirmemiz gerekiyor. Global çapta değişiklikler çok fazla oluyor. Ortak yaklaşımlar bulmamız gerekiyor. Coğrafi konumumuz nedeniyle ortak bir sorumluluğumuz var. Kaynakların enerji kaynaklarının hızlı bir şekilde değiştirilmesi konusunda. Bu da ancak enerji alanında işbirliğinin gelişmesi ile mümkün. Karşılıklı menfaatler doğrultusunda enerji sistemlerinin daha da gelişmesini umuyoruz. Burada da Sayın Erdoğan'a teşekkür etmek istiyorum. Çünkü ülkemiz için çok zor bir dönemde hızır gibi yetişip sıvılaştırılmış gaz konusunda destek sağladılar. Bugünkü görüşmemiz de oldukça faydalıydı.
Ukrayna'daki savaş artık küresel çaptaki tedarik zincirlerini etkiliyor. Sayın Cumhurbaşkanı ile de bir harita çizdik ve bu atmış olduğumuz adımların başarılı olması için çok sakin ve korunan bir sınıra sahip olmalıyız. Bunu dikkate alarak Türkiye'nin artan yasa dışı göçün önüne geçmesini takdirle karşılıyoruz. Ortak çabalarımız devam edecek. Yasa dışı göçle ilgili Türkiye'nin bulunduğu durumu dikkate alıyoruz. İkili sözleşmelerimizin şartlarını yerine getirmeye çalışıyoruz.
Gönder