Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malatya Deprem Konutları Temel Atma ve 1442 Konut, 250 Köy Evi ile 47 Dükkan Anahtar Teslim Töreninde açıklamalarda bulunuyor.
Maalesef bu yıl Ramazan ayını depremler sebebiyle buruk geçirdik. Bu vesileyle depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allahtan rahmet, yakınlarına sabır diliyorum. Hangi işle uğraşırsak uğraşalım, kalbimizde, kafamızda hep burayla, buradaki insanlarımızla birlikteyiz. Biz asla bu depremi unutmadık, depremde kaybettiğimiz canları unutmadık, deprem yıkıntıları altında kalan hayalleri unutmadık. Ölenleri geri getiremeyiz ama onun dışkıdaki tüm kayıpları telafi etmekte kararlıyız. Yıkılan evleri yeniden inşa edeceğiz. Şehirlerimizi en güzel haliyle yeniden ayağa kaldıracağız. Çünkü biz bu ülkeyi aşkla seviyoruz. Biz Malatyaya sevdalıyız, kayısıya sevdalı olduğumuz gibi. Türkiyeye sevdalıyız. Biz bu millete hizmet etmeyi şereflerin en büyüğü, biz bu millete efendi olmaya değil; hizmetkâr olmaya geldik.
Malatyaya bunlara en güzel cevabı sandıkta vermek yakışır. Hamdolsun bu şehir bizi hiç yalnız bırakmadı. İnşallah 14 Mayısta hep birlikte bu kutlu yürüyüşü devam ettireceğiz. Milletlerin tarihlerinde kimi acı, kimi tatlı ama hepsinde geleceği için önemli yol ayrımları olan hadiseler vardır. Türkiye için asrın felaketi 6 Şubat depremleri de, 14 Mayıs seçimleri de böyle bir öneme sahiptir. Ülkemiz tarihinin en geniş alanda yıkıma ve en çok can kaybı yaşanan depremi hep birlikte yaşadık. 872 bin bağımsız bölümün yıkık, acil yıkılacak, ağır ve orta hasarlı olduğunu belirledik. Malatyada bu rakam 132 bine yakındır.
Depremden 15 gün sonra Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımıza bağlı, TOKİ vasıtasıyla kalıcı konutların yapımıyla ilgili ilk kazmayı vurmuştuk. Amacımız 319 binini 1 yıl içinde teslim edecek şekilde, 650 bin yeni konut ve köy evi yaparak şehirlerimizi normal hayatlarına döndürmektir. Evlerle birlikte işyerlerini de ihmal etmiyoruz. İlk etapta küçük sanayi sitelerinde 6 bin işyeri yaparak esnaf ve sanatkârlarımıza vereceğiz. Malatyada 70 bin konut ve 25 bin 300 köy evi inşa etmeyi planladık. Yeni konutlarımızı zemin +3 veya 4 katı geçmeyecek şekilde yapacağız. Yerinde dönüşecek konutlarımızı da aynı anlayışla ihya edeceğiz. Lider masa başında değil, işbaşında belli olur.
Tüm binaları Malatyanın geleneksel mimarisine, insanımızın hayat tarzına uygun şekilde planlıyoruz. Malatyanın çehresini küçük küçük şehirlerle donatacağız. Bugüne kadar ihalesini yaptığımız 94 bin koyut ve köy evinden yaklaşık 43 binin temelini attık. Bunlardan Malatyada inşa edeceğimiz 6 bin 700ün temelini de bugün sizlerle beraber atarak ya Allah bismillah diyoruz. Battalgazideki 2 bin 480 konutun, Doğanşehirdeki 952 konutun ve 161 köy evinin inşallah fazla uzatmadan kısa zamanda teslimatını yapacağız.
Bugün Malatyada ayrıca Pütürge, Yeşilyurt ve Battalgazide daha önceki depremden dolayı hak sahibi olan 1692 kardeşimizin konutunun ve köy evinin anahtarlarını teslim edeceğiz. İnşallah 6 Şubat depremleri için inşasına başladığımız köy evlerinden bir kısmını Ramazan bayramında teslim edeceğiz. Ayrıca Malatyada İlkevim Projesi kapsamında 2791 konut yaparak daha önce verdiğimiz sözleri tutmayı sürdürüyoruz. Hükümetlerimiz dönemlerinde Malatyaya güncel rakamlarla 79 milyar lira tutarında kamu yatırımı yaptık. Eğitim 5689 adet yeni derslik inşa ettik. Şehrimize ikinci bir devlet üniversitesi olarak Turgut Özal Üniversitesini açtık.
Sosyal yardımlarda 5,5 milyar lira tutarında kaynak aktardık. 16sı hastaneden oluşan toplam 70 sağlık tesisi yaptık. 36 kilometreden devraldığımız Malatyadaki bölünmüş yol uzunluğunu 464 kilometreye ulaştırdık. Halen devam eden yol projelerimizi inşallah kısa sürede tamamlıyoruz. Malatyaya 14 baraj, 1 gölet, 14 sulama tesisi, 1 yeraltı depolama tesisi, 49 taşkın koruma tesisi ve 10 adet hidroelektrik santral inşa ettik. 7 barajın da yapımı sürüyor. 421 bin dekar zirai araziyi sulamaya açtık. 10 sulama tesisimizle 233 bin dekar araziyi daha sulayacağız. Malatyalı çiftçilerimize 2 milyar tutarında tarımsal destek verdik.
Enerjide 191 bin doğalgaz abonesi olan Malatya ve 8 ilçesine doğalgaz arzı sağladık. Önümüzdeki dönemde Arapgir, Arguvan, Doğanyol, Kale ve Pütürgeye doğalgaz arzı sağlamayı planyoruz. Şöyle bir düşünün ben sizleri bunları anlatırken acaba Bay Bay Kemal ne yaptı? Bunun yaptığı bir şey var mı? Ziya Paşa ne güzel söylemiş; eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır semeri. Bay Bay Kemal bir zamanlar SSKnın genel müdürü değil miydi? SSKnın genel müdürüyken aman yarabbim o hastanelerimizin hali neydi?
Hastalarımız hastanede ölüyor ve orada rehin, rehine kalıyordu. Bay Bay Kemal sen bunların hesabını önce nasıl vereceksin? Şimdi bizim muhteşem hastanelerimiz var. Eğitim araştırma, şehir hastanelerimiz var. Hastanelerimiz dünyada övünç kaynağı. Şu Kovidte eğer bu hastanelerimiz olmasaydı bizim halimiz nice olurdu?
Gönder