Cumhuriyet’le hayata geçirilen çok sesli müzik devriminin simge isimlerinden, harika çocuklarından biriydi. Dünyanın en önemli sahnelerinde başarılı konserlere imza atmış, ünlü şeflerle çalmış, kayıtlar yapmıştı.
Rahatsızlığı nedeniyle son yıllarda sahnelerden ve kemanından uzaktaydı. Kaldığı sağlık kurumunda sık sık onu ziyaret edip kendisine mini konserlerle moral veren usta piyanist Gülsin Onay dün sosyal medya hesaplarından verdi vefat haberini. Atatürk’ün hayalini kurduğu neslin en önemli temsilcisi 86 yaşında veda etmişti hayata.
21 Ekim 1936 yılında Adana’da doğan Suna Kan ilk keman derslerini babası Nuri Kan’dan almaya başladığında beş yaşındaydı. Ayrıca Walter Gerhardt, Gilbert Back, İzzet Nezihi Albayrak ve Lico Almar’la çalıştı. Mozart’ın 5. Keman Konçertosu’nu seslendirdiği ilk konserinde, henüz dokuz yaşındaydı.
HARİKA ÇOCUKLAR YASASIYLA PARİS’E GİTTİ
1948 yılında İdil Biret ve Suna Kan üstün yetenekli çocuklar yasası ile Paris’e gönderildi. Gabriel Bouillon’un öğrencisi olarak öğrenim gördüğü konservatuvarı 1952’de birincilikle bitiren Suna Kan, 1954 yılında Cenevre Uluslararası Yarışması’nda birincilik ödülünü aldı. 1957 yılında katıldığı M. Long - J. Thibaud Uluslararası Yarışması’nda ‘Paris Şehri Ödülü’nü aldı. Uzun yıllar Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nda ve kurucuları arasında bulunduğu Ankara Oda Orkestrası’nda başkemancı ve solist sanatçı olarak yer aldı.
Gönder