Fed yetkilileri açıklamalarıyla yıl sonu rallisine geçit vermedi. Çünkü finansal piyasalarda düğün bayram havası ile para kazanılması enflasyonla mücadeleyi aksatırdı.
➔Fed ile Wall Street arasındaki bilek güreşinde hesapta olmayan bir gelişme durumu piyasalar lehine değiştirdi. Bu gelişme dünyanın kuzey yarım küresinde yaklaşık 5 aylık kış mevsiminin yarısının oldukça ılıman geçmesiydi.
ILIMAN KIŞ ETKİSİ
➔Kış aylarının beklenen çetinlikte geçmemesi ve bahara 2-2,5 aylık bir sürenin kalması enerji faturalarının korkulandan daha düşük çıkmasına yol açıyor. Avrupa’nın enerji stoklarını da güçlendiriyor.
➔Bunun sonucu olarak doğalgaz fiyatları Ukrayna Savaşı öncesine geriledi.
➔Petrol ve enerji fiyatlarındaki gerileme enflasyon üzerinde olumlu etkisini gösterdi. ABD’de aralık enflasyonunun 6.5 düzeyinde çıkmasında benzin fiyatlarının yüzde 9 düşmesi etkiliydi.
➔Kış şartlarının doğalgaza ve petrole ekstra talep yaratmaması önümüzdeki ayların enflasyonunu önemli oranda düşüreceğine yorumlanıyor.
➔Bu gelişmeler enerjinin yaşamdan ekonomiye stratejik önemini ortaya koyuyor. İşin can alıcı noktası enerjiymiş. Ekonomiden piyasalara ve yaşama kadar oyunun kuralını değiştirdi.
➔Geçen hafta ABD’de açıklanan istihdam ve enflasyon verisi havanın değişmesine katkı yaptı. Ekonomide yavaşlama belirginleşirken enflasyon düşüşünü sürdürüyor. Haziran ayında yüzde 9.1 ile tepe yapan enflasyon aralık ayında yüzde 6.5’e indi.
➔Böyle bir durum karşısında Fed'in sıkı para politikasına uzun süre devam edemeyeceği beklentileri güçlendi.
ZAYIF DOLAR GÜÇLÜ RİSK İŞTAHI
➔Fed yetkilileri de 1 Şubat’taki toplantıda çeyrek puanlık artırımın üstünü görmüyor. Sonra gelecek 22 Mart toplantısında Fed’in çeyrek puanlık artırımla yetineceği ve durup beklemeye geçeceğine yüksek olasılık veriliyor.
➔Fed’in piyasaların coşkusunu durdurma konusunda artık atabileceği adımlar aralık ayına göre çok daha sınırlı.
➔Bütün bu gelişmeler sonucu yıl sonunda geçit verilmeyen Noel rallisi sanki yeni yılın başında gerçekleşiyor.
➔Risk alma iştahındaki artışla birlikte Dolar Endeksi geçen hafta 103.648’den 101.965’e inerek yüzde 1.6 değer yitirdi.
➔Fed'in faiz artışlarını yavaşlatması ve sonra duracak olması doların mevcut güçsüz seviyesini yıl boyunca sürdüreceği anlamına gelebilir.
➔Zayıflayan bir doların küresel risk iştahını artırarak ABD dışı borsa endeksleri ve varlık fiyatları performanslarına olumlu yansıması bekleniyor.
➔Yılın iki haftalık döneminde ABD borsaları yüzde 3.5-5.8 artarken, gelişmekte olan borsalar yüzde 7.7, Avrupa’nın Eurostoxx 600 Endeksi de yüzde 7.4 prim yaptı.
KRİPTOLARIN ARTIŞI NEYİN NESİ?
➔Çin'in pandemi kısıtlamalarını kaldırmaya başlaması ve ekonomisinin yılın ikinci yarısından itibaren yeniden toparlanacağı yönündeki beklenti petrolün ateşini sürekli yükseltiyor.
➔Petrol peş peşe yedinci işlem gününde yükseliş kaydederek 85 dolar seviyesinde tutundu ve geçen hafta yüzde 8.9 arttı.
➔Çin’in açılma kararı, enflasyon verisinin düşmesiyle merkez bankalarının daha az faiz artışı yapacağının ve bunun da resesyon ihtimalini azaltacağının tahmin edilmesi bakır fiyatlarını sıçrattı. Tonu 9.250 dolara çıkan bakır son haftada yüzde 7.4 artış kaydetti.
➔Son dönemde “acıların çocuğu” durumuna düşen kripto paralar da sert bir yükseliş trendine girdi. Geçen hafta yüzde 15.6 prim yapan Galaxy Kripto Endeksi’nin yıl sonuna göre artışı yüzde 22.6’yı buldu.
➔İflasların arka arkaya geldiği ve regülasyon beklentisinde olan kripto varlıklara yönelik talep artışı piyasalardaki risk iştahının geri geldiğinin göstergesi. İki büyük risk veya belirsizlikle karşı karşıya kripto piyasasına bu dönemde yatırım yapılması olağandışı iyimserliği gösteriyor.
ALTINA ÇİFTE DESTEK Mİ VAR?
➔Doları zayıflatan nedenler altını ise adeta uçuşa geçirdi. Fed’in faiz artırımlarını kısa keseceğinin netleşmesi altın fiyatlarının önünü erken açtı.
➔Geçen hafta ons fiyatı 1861’den 1920 dolara yükselen altın yüzde 2.9 değer kazandı. Her ne kadar gümüşteki artış altının gerisinde kalsa da, altının yükselişini sürdüreceği tahminleri yapılıyor.
➔8 Mart 2022'de 2070 dolara çıkan altın eylül sonunda 1.615 dolara kadar geriledikten sonra Fed’in faiz artışlarının sonuna yaklaştığından hareketle toparlandı.
➔Altının toparlanmasında 3 yıl aradan sonra Çin’in açılması ile altın talebinin artacağı beklentisini de rol oynuyor.
➔Altına Çin Merkez Bankası tarafından da talep geliyor. Özellikle ticaret savaşları çerçevesinde rezervlerini çeşitlendirmek ve ABD hazine kağıtları riskini azaltmak amacıyla bankanın altın rezervlerini güçlendirmeye daha sıcak baktığı tahminleri yapılıyor.
BUGÜNÜN AVANTAJI YARININ DEZAVANATAJI
➔Havanın değişimi finansal piyasalarda oyunun kuralını da değiştirdi. Ilıman mevsim koşulları enerji kullanımını düşürerek kış ortasında enerji krizi yaşanmasını önledi.
➔Ancak kışın dağlara yağmayan kar baharda eriyerek nehirlere akacak su olamayacak demektir. Suyun azlığının Avrupa’da elektrik üretimini ve nehirlerde taşımayı olumsuz etkilediğini geçen yaz gördük.
➔Kuraklık veya yağışların azlığı asıl tarımsal üretimi düşürüyor. Kışın ısınma amaçlı düşük enerji avantajı olarak yansıyan hava değişikliği veya iklim bozulması yazın gıda kıtlığı ve gıda enflasyonu sorununa pekala dönüşebilir.
Gönder