Evde biri hastalandıktan sonra temizlik yapmak, o evde yaşayan diğer kişilere de mikropların bulaşmasını önlemek için oldukça önemlidir. Çünkü mikroplar yerleştikleri yüzeylerde uzun süreler kalır ve yayılmaya devam eder. Bu yüzden evde biri hastalandıktan sonra ev temizliğini doğru şekilde yapmak, hem mikropları evinizden uzaklaştırır hem de diğer aile üyelerinin hastalanmasını engeller. İşte hastalık sonrası ev temizliği için bilmeniz gereken her şey.
Evde Biri Hastalandıktan Sonra Özellikle Nereleri Temizlemelisiniz?
Evde biri hastalandıktan sonra temizlik yapmak, özellikle en sık temas edilen yüzeylere yoğunlaşarak, dezenfekte edilmesiyle yapılmalıdır. Eğer bu alanlar göz ardı edilirse hastalığın tekrar hızlıca yayılmasına neden olur. Tuvaletler, musluklar, banyo yüzeyleri, kapı kolları, ışık anahtarları, mutfak tezgahları ve elektronik cihazların kumandaları gibi kritik yerler bu alanların başında gelir.
Sadece Temizlik Değil, Dezenfekte Etmekte Önemli
Evde biri hastalandıktan sonra sadece temizlik yapmak değil, evi dezenfekte etmekte son derece önemlidir. Virüsler ve bakteriler normal temizlik adımları ile yok edilemeyecek kadar güçlü canlılardır ve tutundukları yüzeylerde uzun süre yaşayabilirler. Bu nedenle, evde biri hastalandıktan sonra temizlik yaparken, evi dezenfekte etmek, hastalığın tekrar yayılma riskini en aza indirir. Temizlik esnasında EPA onaylı dezenfektanlar veya seyreltilmiş çamaşır suyu karışımları kullanarak, mikropların öldüğünden emin olabilirsiniz.
Hasta Olan Kişinin Kullandığı TV Kumandası Bile Dezenfekte Edilmeli
Hasta olan kişinin kullandığı, çarşaf, yastık, kıyafet gibi tüm eşyalar, bulaşıcı mikropları barındırabileceği için ayrı bir dikkatle temizlenmelidir. Çamaşır makinesinde yıkanacak eşyalar eğer mümkünse, yüksek sıcaklıkta yıkanmalıdır. Evde biri hastalandıktan sonra temizlik yapılırken, o kişinin kullandığı telefon, tablet, TV kumandası dahi dezenfektan ile güzelce silinmelidir.
Hasta Olan Kişinin Eşyaları Ayrı Temizlenmeli
Hasta olan kişinin kullandığı tüm eşyalar, bulaşıcı mikroplar taşıyabileceği için ayrı bir dikkatle temizlenmelidir. Çarşaflar, yastık kılıfları, pijamalar, havlular ve diğer kumaşlar yüksek sıcaklıkta yıkanmalı, mümkünse dezenfektanlı deterjanlar kullanılmalıdır. Ayrıca, hasta kişinin telefon, tablet gibi elektronik cihazları da sıkça temizlenmelidir.
Evde biri hastalandıktan sonra temizlik yaparken, bir maske ve eldiven muhakkak takmalısınız. Temizlik öncesi ve sonrası ellerinizi yıkayarak, hijyeninize dikkat etmelisiniz. Evinizi en doğru şekilde temizleyerek, hastalığın yayılmasını engelleyebilir ve sağlıklı bir ortamda yaşamaya devam edebilirsiniz.
İlginizi çekebilir;
Uzmanından uykuya dalmanızı kolaylaştıracak 2 dakikalık egzersiz!
Sürekli yorgun hissetmenize sebep olabilecek vitamin ve mineral eksiklikleri
Diş hekimi uyardı: Dişlerinizi asla fırçalamamanız gereken 3 durum!
Gönder