Dünya genelinde gıda israfı, son yıllarda kritik bir seviyeye ulaştı ve milyonlarca insanın gıda kriziyle karşı karşıya kalmasına neden oldu. Birleşmiş Milletler'in raporlarına göre, yıllık üretilen gıdanın yaklaşık üçte biri israf ediliyor. Bu durum, dünya genelinde 1,3 milyar ton yiyeceğin çöpe gitmesi anlamına geliyor. Gıda israfının nedenleri arasında üretim fazlası, lojistik sorunlar, ambalajlama hataları ve tüketici alışkanlıkları bulunmaktadır.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, dünya çapında bir kesim obeziteyle mücadele ederken 828 milyon insan açlıkla mücadele etmektedir. Uzmanlar, gıda israfını azaltmak için tüketici eğitimi sağlamayı ve yiyecekleri dönüştürmeyi önermektedir. Bu düşüncede herkesin sorumluluk alması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Emre Hastaoğlu, bilinçsiz tüketimin gıda israfını artırdığını vurgulamıştır. Gıda israfını azaltmanın bir yolu da planlı ve bilinçli alışveriş yapmaktır. Hastaoğlu, günde 4. 3 milyon adet ekmek israfının yaşandığı ülkemizde, bilinçli tüketim alışkanlıklarının önemine dikkat çekmektedir.
Gıda israfının önlenmesi için yiyeceklerin tekrar kullanılabilir olmasının önemine değinen uzmanlar, alışveriş yaparken liste yapmanın ve ihtiyaç kadar alışveriş yapmanın önemli olduğunu belirtmektedir.
Gönder