Haber7 – ÖZEL
Onedio adlı internet sitesinin sosyal medya hesabından imam hatipleri hedef alan mizansen bir video paylaşıldı.
Algı operasyonu içeren haberinde Onedio, bir kadının uydurma hikayeyi kendisi yaşamış gibi anlattığı mizanseni, "'Bir kız çocuğunun hayatının din adı altında toplumsal baskılarla nasıl mahvedilebileceğinin hikayesini anlatıyorum' diyen kadın, İmam Hatip'e giden bir çocuğun yaşadığı olayı anlattı." ifadeleriyle yayınladı.
Videoda imam hatip okulundaki kız öğrencilere zorla başörtüsü taktırıldığı, tacize ve suistimale uğradığı yalanı ortaya atıldı. Uydurma hikayeyi anlatan kadın şahsın video sonunda "Bu hikaye bana ait değil ama gerçek" dediği görüldü.
Hiçbir somut bilgi verilmeyen hikayenin nerede geçtiği, kim tarafından yaşandığı, hangi okulda olduğuna değinilmemesi dikkat çekti.
Uydurma olduğu yönünde eleştirilen hikayede çok sayıda çelişki olduğu belirtildi.
___________ONLAR HİKAYE, BAŞÖRTÜLÜLERE MOBİNG VE ŞİDDET GERÇEK
Sözde mizanseni dolaşıma sokan malum zihniyet, başörtüsüyle okula gitmek isteyen öğrencilerin ikna odalarına sokarak örtüsünün çıkarmaya zorlandığı hakikatlere yıllarca kör ve sağır kaldı.
Kamusal alandan tecrit edilmek istenen başörtülülere yıllarca öcü muamelesi yapıldığı unutulmadı.
Hür iradesiyle başını örten kadınlar, milletin oylarıyla vekil seçilse dahi Meclis'e dahi sokmadı.
AK Parti iktidarının tarihe gömdüğü yasakçı uygulamalardan bazıları şöyle kayıtlara geçti...
Her gün psikolojik şiddet gören, hatta protestolarda fiziksel şiddete bile maruz kalan başörtülü öğrencilerin engellenen eğitim hakları, Meclis'ten geçen anayasa değişikliği nedeniyle "411 el kaosa kalktı" manşetleriyle verilmek istenmedi.
Peki geçmişte başörtülülere yönelik hangi düzeyde ve nasıl bir 'şiddet' vardı? İşte cevabı...
İKNA ODALARI KURULDU, EĞİTİM HAKLARI ELLERİNDEN ALINDI!
28 Şubat döneminde azgın azınlığın başlattığı ikna odalarında çok sayıda başörtülü öğrenciye psikolojik baskı kuruldu. Nur Serter'in mucidi olduğu ikna odalarında birçok öğrenci, psikolojik şiddet sonucu inancını yaşayamadı ve başını açmak zorunda kaldı. Başını açmayan öğrenciler ise anayasal hak olan eğitim eğitim hakkında mahrum bırakılarak üniversitelere alınmadı. Başörtülü öğrenciler, polis ve güvenlik görevlileri tarafından kampüslerden çevrildi.
Nur Serter daha sonra CHP'den milletvekili yapılarak adeta ödüllendirildi.
Nur Serter: Bugün olsa yine yaparım
FİZİKSEL ŞİDDET GÖRDÜĞÜ YETMEDİ, 6 AY HAPİS CEZASI ALDI
28 Şubat sürecinde başörtüsü nedeniyle gözaltına alınan tıp öğrencisi Nuray Canan Songür, "Size bu ülkede nefes almak bile haram" dediği belirtilen polislerce darp edildi. Songür, coplanması nedeniyle karnında ikiz bebeklerinden birini kaybetti.
Başka bir olayda sınava girmek isteyen Songür, açılan dava ile ironik bir şekilde "eğitimi engelemek" suçlamasıyla 6 ay hapis cezası aldı.
28 Şubat sürecinde bebeğini kaybeden Songür o günleri anlattı
MİLLETİN SEÇTİĞİ VEKİL, VATANDAŞLIKTAN ÇIKARILDI VE MİLLETVEKİLLİĞİ DÜŞÜRÜLDÜ
1999 yılında Fazilet Partisi milletvekili Merve Kavakçı, başörtüsü ile TBMM’ye girdiğinde laikçi yobaz zihniyetin engellemesiyle karşılaştı. Dönemin Başbakanı Bülent Ecevit, "Bu kadına haddini bildirin!" diyerek oturumu yönetti. Kavakçı, vatandaşlıktan çıkarıldı ve milletvekilliği düşürüldü.
SEÇİLMİŞ BAŞBAKAN VE BAKANLARIN EŞLERİ DEVLET PROTOKOLLERİNE ALINMADI
Dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, devlet protokolünde başörtülü kadınları dışlayan bir tutum sergiledi. Başbakan ve bakanların başörtülü eşleri, resmi davetlere çağrılmadı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül'ün bile Genelkurmay Başkanlığı'ndaki 30 Ağustos resepsiyonlarına girişi bile engellendi.
Başkan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, GATA'ya alınmadı.
Çankaya'da tarihi gün, bir ilk yaşanacak
ASKERİ LOJMANA ALINMADILAR
1987'de Diyarbakır 2. Taktik Hava Kuvvet Komutanlığı lojmanlarında Korgeneral Siyami Taştan imzasıyla yayınlanan genelge ile başörtüsüyle dolaşanlar hakkında soruşturma açılacağı bildirildi.
KAMUDA İŞTEN ÇIKARILDILAR
1990’lı yıllarda ve sonrasında kamuda görev yapan başörtülü memurlar, yönetmeliklere aykırı olduğu gerekçesiyle görevlerinden alındı. Başörtüsü takan hemşireler, öğretmenler ve diğer kamu görevlileri istifa etmeye zorlandı.
BAŞÖRTÜLÜ TV YAYININA SORUŞTURMA AÇILDI
1995 yılında Malatya’da yerel yayın yapan Sena TV’nin başörtüsü yasağını protesto edenlerle röportaj yapmasına Malatya DGM’de soruşturma açıldı.
Aynı yılda YSK, seçim propagandasında başörtülülerin ekrana çıkarılmasını yasakladı.
TESETTÜRLÜYE TEDAVİ YOK!
1987 yılında Koşuyolu Validebağ Öğretmenler Hastanesi Fizik Tedavi bölümüne muayene için giden bir hasta, tesettürlü olduğu için muayene edilmedi.
KPSS VE ÖSYM SINAVINA GİRİŞLERİ ENGELLENDİ
2000’li yılların başında ÖSYM sınavlarına başörtüsüyle giren kadınların salona alınması yasaklandı. 2002 yılında İzmir’de bir sınav salonunda başörtülü öğrenciler, güvenlik görevlileri tarafından salondan çıkarıldı. Bazı öğrenciler, gözyaşları içinde sınav salonunun kapısında bekledi.
Başörtülü memur adayları, KPSS’ye başvuru sırasında başı açık fotoğraf şartı nedeniyle sınavlara giremedi.
MAHKEMEYE GİRİŞ YASAĞI
Adalet sisteminde de başörtülü kadınlara ayrımcılık yapıldı. 2004 yılında bir boşanma davasına katılmak isteyen başörtülü avukat, duruşma salonuna alınmadı. Mahkeme başkanı, “Başörtülü şekilde yargının ciddiyetine zarar veremezsiniz” dedi.
AVM’YE GİRİŞTE AYRIMCILIK
Birçok alışveriş merkezinde başörtülü kadınlar, “Modern imaja zarar verdiği” gerekçesiyle içeri alınmadı. 2001 yılında İstanbul’da bir AVM’de başörtülü kadınlara giriş izni verilmedi.
BAŞÖRTÜLÜ KADINLAR MEDYADA HEDEF HALİNE GETİRİLDİ
1990’lı ve 2000’li yılların başlarında, başörtülü kadınlar televizyon programlarında "çağ dışı" veya "modernleşmeye engel" olarak nitelendirildi. Gazetelerde ayrımcı başlıklarla hedef gösterildi.
Günümüzde de aynı ayrımcı dili bazı medya organları sürdürmeye devam ediyor.
Gönder