Türkiye'nin birçok yerinde görülen rugosa virüs (kahverengi olgunluk virüsü) domates başta olmak üzere birçok tarımsal ürüne zarar veriyor.
Antalya ve Samsun'da da domateslerde hastalığa neden olan virüs yüzünden üreticiler kâr elde edemezken, domates fiyatları da bu nedenle afaki rakamlara yükseliyor. Melez domates fide ve tohumlarını İtalya'dan ithal ederek Samsun'un 19 Mayıs ilçesinde üretmeye başlayan çiftçiler, büyük başarı sağladı.
Geçen yıl ilk hasadın ardından hüsrana uğrayan çiftçiler bu yıl hastalığa karşı dayanıklı domatesler sayesinde şu anda 8'inci salkımlarını da sorunsuz bir şekilde aldıklarını ifade ettiler. Ömer Sancak isimli bir seracı, yerli domatesten kar elde edemedikleri için hibrit domatese yöneldiklerini söylüyor. Hibrit domateslerin hastalığa dayanıklı olduğunu ve tonaj ve kalite olarak çok verimli olduğunu belirtiyor.
Sancak, yerli domateslerin hastalıklara ve virüslere yakalanarak ürün kaybına neden olduğunu ve hibrit domateslerin bu konuda büyük bir avantaj sağladığını dile getiriyor. Hibrit domateslerin hasat süresinin uzun olması ve dalda bekleme süresinin kısa olmamasının da üreticilere kolaylık sağladığını vurguluyor. Ziraat Mühendisi Sadık Altay ise domateslerin genetiğinin değiştirilmediğini, melez ürünlerden elde edildiğini belirtiyor. Rugosa virüsüne karşı dayanıklı olan hibrit domateslerin yüksek verimli ve kaliteli olduğunu ifade ediyor. Bu domateslerin uzun süre bozulmadan dalda kalabilmesi ve raf ömrünün uzun olması da üreticiler için büyük bir avantaj sağlıyor. Altay, hibrit domateslerin GDO'lu ürünler olmadığını ve her yıl tohum alınmasının gerektiğini söylüyor.
Hibrit domateslerle üreticilerin yüzü gülerken, rugosa virüsüne dayanıklı çeşitlerin önemli bir çözüm olduğu ve üreticilerin bu sayede kâr elde edebildiği görülüyor. .
Gönder