Gazze'de gazeteci kadınlar, dramın bir parçası oldular
GALERİNİN DEVAMI DRAMI DÜNYAYA ANLATMAK İSTİYORLAR
Gazze'deki kadın gazeteciler Dünya Kadınlar Günü'nde Filistin'deki dramı anlatıyor.
">KADINLAR GÜNÜNDE DE AMAÇLARINDAN VAZGEÇMEDİLER
Tüm dünya "8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutlarken, Gazze'deki kadın gazeteciler, İsrail'in işlediği savaş suçlarını ve Gazze halkının dramını dünyaya duyurmak için çalışıyor."
">SOYKIRIMI BELGELEMEYİ TERCİH ETTİLER
Gazze'de görev yapan Filistinli kadın gazeteciler, bu yıl dünyadaki diğer meslektaşları gibi ekonomik, sosyal ve siyasi başarılarını kutlamak yerine kayıp, yıkım, açlık, susuzluk ve soykırımı belgeliyor.
">'KADIN GÖZÜNDEN BAKMAK'
Kadın gazeteciler, 7 Ekim 2023'ten bu yana devam eden savaş boyunca halkın yaşadığı drama kadınların gözünden ışık tuttu ancak kendileri de bu dramın bir parçası oldu.
">'BU HAYAL EDİLEMEZ'
Hind el-Hudari, Gazze'deki Filistinli kadınların Dünya Kadınlar Günü'nde, İsrail'in soykırımına maruz kalacağını hayal etmediğini söyledi.
">KAYIPLARI GÜN GEÇTİKÇE ARTIYOR
"Dünya, Kadınlar Günü'nü kutluyor Filistinli kadınlar ise evlerinden oldular, sevdiklerini kaybettiler, aç kaldılar, bugünleri ve gelecekleri ellerinden alındı, evlerini ve çocuklarını kaybettiler."
">'BU SEÇİM BENİM İÇİN ÇOK ŞEY İFADE EDİYOR'
"Savaş bizi çok etkiledi. Ben bir gazeteci olmaktan çok yerinden edilmiş biriyim. Ailemi ve eşimi bırakıp her koşulda Gazze'de kalmayı ve savaşı takip etmeyi seçtim. Bu benim için çok şey ifade ediyor."
">'SADECE GAZETECİLER DEĞİL BÜTÜN KADINLAR ZOR ŞARTLARDA'Yaşadıkları olayların fiziksel ve psikolojik etkilerinin çok büyük olduğunu kaydeden Hudari, sadece gazetecilerin değil Gazze'deki tüm kadınların İsrail ordusu tarafından çok çeşitli ihlallere maruz kaldığını belirtti.
">EN TEMEL İNSANİ HAKLAR
Başta kadınlar olmak üzere Filistinlilerin temel insani haklardan mahrum olduklarını vurgulayan Hudari, "Banyo yapmak (tehlikelere) meydan okuma demek, bir tas yemek bulmak değerli bir hazine bulmak demek." diye konuştu.
">'DÜNYA GÖRMELİ'
"Gazze'de kadınlar, ya şehittir ya dul kalmıştır ya yaralıdır. Evini, işini ya da sevdiklerini kaybetmiştir." ifadelerini kullanan Hudari, Dünya Kadınlar Günü'nde Filistinli kadınların çektiği çilelerin dünya tarafından görülmesi temennisinde bulundu.
">AMAÇ GERÇEK REMİ GÖSTERMEK
Deyr el-Belah'tan Gazze'nin güneyindeki Refah kentine göç eden Filistinli foto muhabiri Dua el-Baz ise Dünya Kadınlar Günü'nde kamerasıyla "savaşı ve katliamları" belgelemeye devam etti.
">'AYRIM GÖZETMEDİ'
Savaşın başından bu yana ailelere ve özellikle kadınlara yönelik işlenen ihlalleri belgelediğini söyleyen Baz, "Dünya Kadınlar Günü'nde Gazze'de en çirkin katliamlara maruz kalan kadınların yaşadıklarını aktaracağız. Bu savaşta İsrail, evlerimizi bombaladı, sevdiklerimizi ve dostlarımızı öldürdü ve bunu yaparken hiçbir ayrım gözetmedi." dedi.
">MÜCADELE VERİYORLAR
Baz, "Özel ihtiyaçlarımız dahil her şeyden yoksunuz ve gazeteciler olarak gerçek resmi göstermek için mücadele ediyoruz." diye konuştu.
">'HAYATTA KALMAK BİR MÜCADELE OLDU'
En küçüğü 8 aylık 4 çocuk annesi TRT Arapça muhabiri Ruba el-Acrami ise İsrail'in düzenlediği saldırılar ve uyguladığı ablukanın, başta kadınlar olmak üzere tüm Filistinlileri, hayatta kalma mücadelesine ittiğini söyledi.
">AİLELER İÇİN DE VERİLEN EN BÜYÜK MÜCADELE
"Dünya, 8 Mart'ı kutlarken, Filistinli kadınlar ölüm kalım mücadelesi veriyor. Pek çok defa yerinden edilen ve son olarak Refah'a gelen ailemin temel ihtiyaçlarını karşılamak için tüm gayretimi sarf ediyorum, aynı zamanda da Gazze'de yaşananları dünyaya duyurmaya çalışıyorum."
">PES ETMEYECEKLER
Gazze'deki gazeteciler İsrail'in saldırılarına rağmen yaşananları aktarmaya devam edececklerini dile getiriyor.
">Cemiyet Başkanı Corine de Vries imzalı mektupta, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'dan uluslararası medyanın Gazze Şeridi'ne girişini engellememesi istendi.
'BİR YIL GEÇMESİNE RAĞMEN İSRAİL'İN ENGELİ DEVAM EDİYOR'
Gazetecilerin Gazze'ye girişinin engellenmesinin, özellikle savaş zamanlarında doğru habercilik için hayati önem taşıyan basın özgürlüğüne aykırı olduğu belirtilen mektupta, "Savaşın üzerinden neredeyse bir yıl geçmesine rağmen İsrail hükümeti hala uluslararası gazetecilerin bağımsız haber yapmak üzere Gazze'ye girmesini engelliyor" ifadesi kullanıldı.
Mektupta, İsrail'den, Gazze'ye gazetecilerin girmesine yönelik kısıtlamaları derhal sonlandırması istenirken bu durumun, engellemeleri yapanların inandırıcılığını azalttığı belirtildi.Gazze'deki gazetecilerin, hayatlarını tehlikeye atan çok ağır ve zor şartlarda çalıştıkları aktarılan mektupta, şunlar kaydedildi:
"İsrail hükümetini, gazetecileri koruma yükümlülüklerini yerine getirirken uluslararası medyanın Gazze'ye bağımsız erişimine izin vererek basın özgürlüğüne bağlılığını sürdürmeye çağırıyoruz."
Gönder