adscode
adscode

İnatçılık olmadan yenilik yapılmaz

İnatçılık olmadan yenilik yapılmaz

Başlıktaki cümle ünlü tasarımcı Patricia Urquiola’nın en sevdiğim felsefesi.

 
 

Çalışmalarından bazıları New York’taki MoMa ve Londra’daki Victoria & Albert Müzesi’nde sergilenen Urquiola’nın tasarımını yaptığı en yeni mekânlar arasında Vicenza’daki mücevher müzesi Museo del Gioiello, Barselona’daki Mandarin Oriental, Berlin’deki Hotel Das Stue ve Milano’daki Hotel Four Seasons Spa yer alıyor.

İnatçılık olmadan yenilik yapılmaz

Patricia’nın şimdiye kadar tasarım yaptığı markaları sıralamak ise çok havalı:

Agape, Alessi, Axor-Hansgrohe, Baccarat, Boffi, Budri, De Padova, Driade, Flos, Gan, Georg Jensen, Glas Italia, Haworth, Kartell, Kvadrat, Listone Giordano, Louis Vuitton, Moroso, Mutina, Rosenthal ve Verywood.

 

Patricia Urquiola’yla yaptığım mini röportaja son günlerin en popüler konusu yapay zekâ ile başlıyorum.

“Yapay zekâyla birlikte yeni bir döneme giriyoruz. Bir tasarımcı ve mimar gözüyle sizce dünya nereye evriliyor?” diye sorduğum Patricia bu konuda iyimser:

“Teknolojinin gelişimi konusunda kötü bir fikre sahip değilim. Aksine işlerimde çok kullanıyorum.

Ayrıca sanal evrenin mimarlık ve tasarım dünyasına açtığı fırsatları çok merak ediyorum. Bu konuları müşteriler ve meslektaşlarımla stüdyomda sürekli konuşuyoruz. Yapay zekânın bizim yerimize geçmek yerine, tamamlayıcı bir araç olarak tasarlandığında en iyi performansı göstereceğini düşünüyorum. Sonuçta zekâmız ve becerilerimiz çok farklı. Esas mesele dijital araçları nasıl kullanacağımızı bilmek değil, bunlara nasıl uyum sağlayabileceğimizi düşünmek. Ya da tam tersi...”

Patricia Urquiola iyi bir projenin her zaman paylaşarak şekillendiğine inanıyor.

“Takım çalışmasını her zaman çok sevdim” diyen Patricia şöyle devam ediyor:

“Hem üniversite yıllarında yaptığım grup projelerinde hem de bir topluluk stüdyosu olarak gördüğüm Studio Urquiola’da. Ekibim ve müşterilerle sürekli fikir alışverişinde bulunarak yan yana çalışmayı seviyorum. Bu önemli, çünkü her tasarım aşaması diyaloğun bir sonucu.”


 
 

YENİ BİR EKOLOJİK DÜŞÜNCE

Peki artık günümüzde suyu çıkan “sürdürülebilirlik” kavramı konusunda ne düşünüyor Patricia? Yanıtı etkileyici: “Kavramlar ve popülerliklerine odaklanmak yerine, yeni bir ekolojik düşünceyi yeniden inşa etmeye daha fazla odaklanmamız gerektiğine inanıyorum.”

Patricia’nın 2000 yılında tasarladığı Lowland’in güncellenmiş yeni versiyonu Mr. Loveland’in öne çıkan özelliklerinden biri de sürdürülebilirlik...

O konuda şöyle diyor:

“Halihazırda var olan ürünün iyileştirilmesi, sürdürülebilirliğe yönelik bir yaklaşım.

2000’li yıllarda Moroso ile yaptığım ve bu yıl orijinal konsepte zarif bir şekilde uyum sağlayan yeni kompozisyon, ileri dönüştürülmüş malzemelerle güncellendi.”

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder