Söz konusu protokol ile üniversite ve sanayi arasındaki iş birliğini geliştirmeyi ve çeşitlendirmeyi amaçlandıklarını dile getiren Erdal Bahçıvan, “Sanayimizin rekabet üstünlüğünü elde edebilmek ve korumak için küresel ölçekte düşünmesi, özgün teknolojiler geliştirmesi ve katma değeri yüksek ürünler üretmesi artık bir zorunluluk haline gelmiştir. Bunu başarabilmenin en önemli yollarından biri de, inovasyon zincirinin en önemli halkalarından biri olan sanayimizle üniversite arasında yakın iş birliğine girmektir.” dedi.
Tüm buluşların ve yeniliklerin bilimin, bilginin ve sistematik bir arayışın neticesinde gerçekleştiğini dile getiren İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar, “Bilginin arkasındaki motive edici ana unsur akademik heyecanın yanı sıra toplumsal faydadır. Fayda, bireysellikten çıkıp toplum için öncelik aldığında süreklilik kazanabildiği gibi, etki alanı da genişlemektedir. Nitekim üniversitelerin var oluşları bilim toplumu oluşturması halinde anlam kazanmaktadır.
İmzalamak için bir araya geldiğimiz bu protokol ile İstanbul Üniversitesi’nin (İÜ) 571 yıllık akademik birikimi ile İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) köklü ve derin deneyimi bir araya geliyor. Böylelikle bilimin arayış ve buluş çabaları ile sanayimizin dinamik yapısını bir araya getirerek, insan gücümüzü de dikkate alarak ülkemizin inovasyon ekosistemine önemli bir katkı ve nihayetinde kalıcı toplumsal fayda sağlamayı hedefliyoruz.” dedi.
İstanbul Sanayi Odası ile İstanbul Üniversitesi arasında ‘Üniversite Sanayi İş Birliği Protokolü’ imzalandı. İmza törenine İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar’ın yanı sıra İSO yönetim kurulu üyeleri ve İÜ üst yöneticileri katıldı.
Protokol imza töreni sırasında; bir tarafta asırlara dayanan gücü, tarihi birikimi, Türkiye’nin bilim dünyasına, eğitim dünyasına yapmış olduğu değerli katkılarıyla ülkenin beyin gücü olan İstanbul Üniversitesi diğer tarafta İstanbul’un üretim hayatını omuzlayan İstanbul Sanayi Odası, İstanbul ismini taşıyan iki kıymetli markanın bir araya gelmesiyle imzalanan protokol ile üniversite ve sanayi arasındaki iş birliğini geliştirmeyi ve çeşitlendirmeyi amaçlandıklarını ifade eden Erdal Bahçıvan, İstanbul Sanayi Odası olarak sadece bugünü değil geleceği de düşünen bir anlayış eşliğinde; eğitime, araştırmaya, üniversite-sanayi iş birliğine her zaman çok büyük değer verdiklerini söyledi.
Üniversite ile sanayi arasındaki iş birliğini daha ileri seviyelere taşımak için kurumlar arasında bir iş birliği protokolü imzalamaktan büyük memnuniyet duyduklarını kaydeden Erdal Bahçıvan, “Maalesef yıllardır bizler akademi camiasından uzak kalmışız, akademi dünyası bizlerden uzak kalmış. Ama ne mutlu son yıllarda artık bu algı hükümetimizin teşvik ve destekleme politikalarıyla birlikte olumlu yönde değişiyor. Bizim sanayi dünyamızdaki paradigma değişiyor. Sanayimizin rekabet üstünlüğünü elde edebilmek ve korumak için küresel ölçekte düşünmesi, özgün teknolojiler geliştirmesi ve katma değeri yüksek ürünler üretmesi artık bir zorunluluk haline gelmiştir.
Bunu başarabilmenin en önemli yollarından biri de, inovasyon zincirinin en önemli halkalarından biri olan üniversite sanayi iş birliğidir. Üniversitelerimiz Ar-Ge ve yenilikçilik ekosisteminin en önemli aktörleri konumundadır. Üniversite ve sanayi arasındaki etkin bir iş birliği hem üniversitenin hem de sanayinin gelişmesinde ve güçlenmesinde çok önemli rol oynamaktadır.” dedi.
KATMA DEĞERLİ ÜRETİM İLE KALKINMA
Üniversitelerde yürütülen bilimsel araştırmaların, geliştirilen teknolojilerin, yetişmiş insan gücünün ve girişimcilik yaklaşımının sanayiye transferi ile sanayinin Ar-Ge ve inovasyon süreçlerinin de hızlandığına dikkat çeken Erdal Bahçıvan, “Üniversiteler ile sanayimizin birbirini destekler nitelikte, etkin, verimli ve sürdürülebilir ilişkiler kurabilmesi, ülkemizin katma değerli üretim ve ihracat temelinde kalkınmasına önemli katkıda bulunacaktır. Kurumlarımız arasında imzaladığımız iş birliği protokolü ile ülkemizin Ar-Ge ve inovasyon kapasitesinin arttırılması, firmalarımızın ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağına erişimi, sanayimizin katma değeri yüksek, yenilikçi ürünler üretmesi ve girişimciliği desteklemek noktasında birçok ortak çalışma ve projeyi hayata geçirmeyi hedefliyoruz.” diye konuştu.
Konuşmasında üniversite sanayi iş birliği denince akla hep teknoloji ve Ar-Ge gibi konuların geldiğini, oysa sanayinin hukuk ve sosyal bilimler konularına da temas eden pek çok konusu olduğuna dikkat çeken İSO Yönetim Kurulu Başkanı Bahçıvan “Bizim çalışma hayatımızın çok önemli bir boyutunu da hukuk, iş hukuku ve insan kaynakları bağlamında sosyal bilimler oluşturuyor. Dolayısıyla bu iş birliği protokolü bizlere, İstanbul Üniversitemizin bu yöndeki çok değerli birikiminden yararlanma imkanını da verecektir. Bu bağlamda İstanbul Üniversitesi’nin sosyal bilimlerdeki çok köklü ve güçlü rolünü iş birliğinde çok önemli bir fırsat olarak görüyoruz.
Zira bu alanların hukuk, iktisat vb. bölümlerinden mezun olanlar, gerek kamu ve özel sektörde gerekse de hukuk sisteminde sanayi sektörünü yatayda kesen pozisyonlarda çalışmaktadır. Bu bağlamda, mezunların ülkenin üretim sektörü ile ilgili farkındalık ve bilgilerinin, bu iş birliği çerçevesinde mümkün olduğunca erken ve pratik şekilde arttırılmasının faydalı olacağına inanıyoruz.” dedi.
İNOVASYON EKOSİSTEMİNE KATKI SAĞLAMAYI HEDEFLİYORUZ
Tüm buluşların ve yeniliklerin bilimin, bilginin ve sistematik bir arayışın neticesinde gerçekleştiğini dile getiren İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar, bilginin arkasındaki motive edici ana unsurun ise fayda olduğunu kaydetti. Fayda kavramının da bireysel değil aksine toplumsal fayda olarak ele alınırsa sürekli ve geniş bir etki alanı olan hale geldiğini söyleyen Prof. Dr. Zülfikar, “Nitekim üniversitelerin varlığı ve bilimin toplumsal önemi bu haliyle en net hale geliyor. Yukarıdaki tespitten hareketle ortak olarak oluşturduğumuz bu protokol ile İstanbul Üniversitesi’nin 571 yıllık akademik birikimi ile İstanbul Sanayi Odası’nın köklü ve derin deneyimi bir araya geliyor.
Böylelikle bilimin buluşçuluğu ile sanayimizin dinamik yapısını bir araya getirerek, ülkemizin inovasyon ekosistemine önemli bir katkı ve nihayetinde kalıcı toplumsal fayda sağlamayı hedefliyoruz. Bugün sanayi odamızın ne kadar değerli bir yere sahip olduğunu bir kez daha anladık.
Ziyaretimiz sırasında bu konuları daha üst düzeyde ele alma fırsatı verdiğiniz için çok teşekkür ederiz. Özellikle bu çalışmaları protokol çerçevesinde kayıt altına aldığımızda çok şey değişecek ve öğrencilerimize yeni bir alan açılacak.” ifadelerini kullandı.
BİR MEKANİZMANIN DİŞLİLERİ GİBİ UYUM İÇİNDE
Bir ülkenin inovasyon yeteneğinin, tek bir gücün göstereceği çabaya değil; üniversitelerin, sanayinin ve diğer paydaşların bir araya gelerek oluşturduğu büyük bir ekosisteme bağlı olduğunu kaydeden İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar, “Bu ekosistem, bir saat mekanizmasının dişlileri gibi, her parçasının uyum içinde çalışmasıyla anlam kazanır. Her bir dişlinin doğru zamanda doğru şekilde hareket etmesi, saatin kusursuz işleyişini sağlar. Ve bizi ‘yeni bir çağa’ taşır. Bu anlayışla imzalayacağımız protokol, işleyişi güçlendiren önemli bir adım niteliğindedir.
Güçlü iş birliğimiz ile sanayi ve üniversiteler arasında etkin, verimli ve etki odaklı bir birliktelik sağlanarak, sanayinin nitelikli bilgiye ve personele erişimi kolaylaştırılacak, rekabet gücümüz katma değeri yüksek, yenilikçi ve yüksek teknoloji ağırlıklı ürünler ve hizmetler üretebilecek sürdürülebilir bir yapıya kavuşacaktır.
Ayrıca, bilgi ve deneyim akışı ile orta yüksek ve yüksek teknolojili üretim oranının artırılması, akademik çalışmaların ekonomik kalkınmaya katkısının güçlendirilmesi ve somut çıktılar üretilmesi hedeflenmektedir. Kurulan iş birlikleriyle geleceğin sanayicileri desteklenecek, 3 yenilikçi uygulama ve ürünler geliştirilerek sanayicilere çözümler sunulacak, aynı zamanda sanayinin ihtiyaç duyduğu konularda seminer, eğitim, sertifika ve yüksek lisans programları tasarlanacaktır.
Atılan imzalar sayesinde üniversite – sanayi iş birliği, üstün nitelikli inovatif ürün ve hizmet üretme çerçevesine başarı fotoğrafları koyacağız ve geleceğe ışık tutacağız.” diye konuştu.
ETKİN, VERİMLİ VE ETKİ ODAKLI BİRLİKTELİK
Protokolün amacı üniversite ve sanayi arasındaki iş birliğini geliştirmek ve çeşitlendirmek olarak ifade edilirken, protokol ile hedeflenenler şu şekilde sıralandı:
-İSO üyeleri başta olmak üzere Türkiye’nin Ar-Ge ve inovasyon kapasitesinin arttırılması.
-Üniversite sanayi iş birliğinin geliştirilmesi ve sanayinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere Ar-Ge ve Ür-Ge projelerinin oluşturulması.
-Sanayinin ve üniversitelerin etkin, verimli ve etki odaklı birlikteliğinin sağlanması.
-Sanayinin nitelikli bilgiye ve nitelikli personele erişiminin kolaylaştırılması.
-Sanayinin rekabet gücü ve katma değeri yüksek, yenilikçi ürünler üretebilecek yüksek teknoloji ağırlıklı ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması.
-Sanayi ve üniversiteler arasında bilgi ve deneyim akışı sağlanarak orta yüksek ve yüksek teknolojili alanlardaki üretim oranının artırılması.
-Akademik çalışmaların ekonomik kalkınmaya katkısının arttırılması ve müfredattan sanayide uygulanabilir somut çıktılar oluşturulması.
-Girişimcilik alanında iş birlikleri ile geleceğin sanayicilerinin desteklenmesi ve sanayicilere çözüm olabilecek yenilikçi uygulama ve ürünlerin geliştirilmesinin sağlanması.
-Üniversite sanayi iş birliğinin geliştirilmesi ve sanayinin ihtiyaç duyacağı konularda seminer, eğitim, sertifika ve yüksek lisans programlarının tasarlanması.
Gönder