"İyi Parti’de neler oluyor" sorusunun farklı farklı cevapları veriliyor. Sorunun bize göre cevabı çok daha yalın.
Seçim öncesi, CHP’nin yedeğinden çıkmak isteyen İyi Parti atakları gözlemledik. Ve fakat Genel Başkan Akşener’in ifadesiyle “Cesaret edilemediği” için akamete uğrayan ataktı bu.
Sonuçta "Masadan kalkma ve masaya dönme" finaliyle, CHP’nin yedeğinden kurtulma atağı seçim sonrasına ertelenmiş oldu.
İyi Parti’nin yüzde 10’luk bir halk desteğiyle Parlamento’da yer alması kısmen başarıdır.
Fakat, seçim öncesi en büyük vaadleri olan “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e dönme” hayalinin suya düşmesi… 6’lı Masa’daki ortaklarıyla birlikte aday gösterdikleri Kemal Kılıçdaroğlu’nun kaybetmesi…
İyi Parti’de büyük tartışma başlattı.
Akşener ve yakın kurmaylarının "Seçilemeyecek aday" dedikleri Kılıçdaroğlu'nun seçilememesi aynı ekibi bir yönüyle haklı çıkartınca yeni bir yol arayışı güçlendi.
***
Görebildiğimiz kadarıyla, tartışma, “Yerel seçimde ittifak yapalım” ve “Hayır ittifak yapmayalım tek başımıza seçime girelim” diyenler arasında değil.
Ya da “İyi Parti milliyetçi-demokrat bir parti olsun” diyenlerle, “Merkez sağın temsilcisi olsun” diyenler arasında da değil…
ADNAN BEKER İLE NEBİ HATİBOĞLU NEDEN AYRILDI?
Peki İyi Parti içindeki büyük tartışmanın tarafları kimler?
Ankara Milletvekili Adnan Beker ve Eskişehir Milletvekili Nebi Hatiboğlu’nun İyi Parti’den ayrılmadan önce takındıkları tavırı hatırlamakta yarar var.
İki isimle de farklı canlı yayınlarda bir araya geldik.
Nebi Hatiboğlu, “İyi Parti’nin Eskişehir’de CHP’ye mahkum olmadığını. Şayet ittifak yapılacaksa sağda bir birliktelik olması gerektiğini… AK Parti ve MHP ile seçim işbirliği yapılması gerektiğini” dillendirdi o yayınlarda.
Adnan Beker’se "CHP’nin Ankara’yı İyi Parti’ye bırakmasını… Hatta Mansur Yavaş’ın İyi Parti’nin adayı olarak seçime girmesi gerektiğini" söyledi.
O sözleri söylediği yayında ‘Allah bu milleti korumuş’ diyerek 6’lı Masa’nın seçimi kazanamadığından duyduğu mutluluğu ifade etti.
Bu iki ismin İyi Parti’den ayrılma gerekçesi benzer: CHP ve onunla birlikte yol yürüyen blokla ittifak yapmamak… Ak Parti ve MHP ile seçim işbirliği yapmak!
OLMAYAN GÖRÜNTÜYÜ "İZLEDİM. KANIM DONDU" DİYENE POZİTİF AYIMCILIK YAPAN ERDEM
Bahadır Erdem ve Durmuş Yılmaz’ın istifaları ise “İttifakı CHP ile yapmak arzularının” akamete uğramasından.
Bahadır Erdem ismi önemli. Hukuk Profesörü Erdem, olmayan görüntüleri izlediğini söyleyen ve “Kanım dondu” diyen Ekrem İmamoğlu’na “Pozitif ayrımcılık yaptığını” söyleyen bir isim. Zaten o açıklamalarından sonra İyi Parti’ye Genel Başkan. Yardımcısı oldu.
Aynı isim, Sayın Akşener’in 3 Mart 2023’te terk ettiği masaya tekrar dönmesi için bastıran en önemli aktör.
O, başından bu yana CHP ile ittifaktan yana. Hatta Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul adayı olması durumunda yekten destek vermekten yana. Yakın gelecekte İmamoğlu'nun yanında görürsek şaşırmayın.
Durmuş Yılmaz da aynı düzlemde görüşleri olan bir siyasi.
Bu iki ismin İyi Parti’den ayrılma gerekçesi de “İttifak” arzusu ama Adnan Beker ve Nebi Hatiboğlu’nun tam tersi “sağda iş birliği” değil, “CHP ve yedeğindekilerle işbirliği” arzusu.
Arzuları kursaklarında kaldığı için istifa ettiler.
İstifaların devam edeceği söyleniyor. Olabilir.
Ama İyi Parti şayet bir müstakil parti olarak varlığını sürdürecekse kendi “özgün” fikirleri ile kendine bir mefkure oluşturmalı.
Yoksa, toplama kadrolar ilk kurulduğu günden bu yana nasıl sapır sapır dökülüyorsa, dökülmeye devam edecek.
Hatırlayın, Ümit Özdağ da, Yavuz Ağıralioğlu da, Yusuf Halaçoğlu da bu partideydi!
İyi Parti yönetiminin iki ileri bir geri yürüyüşü devam ediyor...
Ama "müstakilleşme" çabası da sürüyor..!
Gönder