UEFA Uluslar B Ligi 4. Grup altıncı ve son maçında deplasmanda Karadağ'a 3-1 mağlup olan Türkiye liderliği kaybetti ve grubu ikinci sırada tamamladı.
Türkiye'nin maçı kaybetmesiyle beraber Karadağ'ın nasıl bir ülke olduğunu araştırmaya başladı.
2006 YILINDA SIRBİSTAN'DAN AYRILDI
2006 yılında bağımsızlığını kazanarak Sırbistan'dan ayrılan eski Yugoslavya ülkesi Karadağ, denizi, dağları, gölleri, mağaraları, şelaleleri ve tarihi dokusunu koruyan şehirleriyle ülkeye gelen turistlerin ilgisini çekiyor.
Uluslararası bilinen adı Montenegro olan Karadağ'ın 295 kilometrelik sahil şeridinin 72 kilometrelik kısmı plajlardan oluşuyor. Budva ve Kotor gibi turistlerin büyük ilgi gösterdiği kentlere de ev sahipliği yapan Karadağ, yaklaşık 620 bin nüfusa sahip.
KARADAĞ'IN DİNİ NE?
Karadağ'da Ortodoksların yanı sıra Müslümanlar ve Katolikler, etnik olarak da en fazla Karadağlı ve Sırp bulunuyor. Bunları Boşnak, Arnavut, Roman ve Hırvatlar ile diğer küçük etnik gruplar izliyor.
Doğu Ortodoks Hristiyanlığı, hakim dindir ve nüfusun %71,1'ini oluşturmaktadır. 2023'te Karadağ'daki 124,668 Müslüman, toplam nüfusun %19,99'unu oluşturmuştur. Müslüman topluluk, özellikle Sancak bölgesinde yoğunlaşmıştır. İslam, Karadağ’daki üçüncü büyük dini inançtır.
Başkenti Podgoritsa, resmi dili ise Karadağca olan ülkenin mevcut Cumhurbaşkanı Jakov Milatovic, Başbakanı ise Milojko Spajic.
NATO ÜYESİ OLDU
NATO üyeleri katılım protokolü 19 Mayıs 2016'da imzalanırken, protokolün üye ülke parlamentolarında onaylanmasının ardından Karadağ, 5 Haziran 2017'de NATO'nun 29. üyesi oldu.
Gönder