Kronik hastalığı olanların aşırı sıcaklarda dikkat etmeleri gerekenler konusunda yapılan açıklamada, dış ortam sıcaklığının vücut sıcaklığından yüksek olduğu durumlarda vücudun terleme yoluyla vücut ısısını dengelemeye çalıştığı ancak aşırı sıcaklarda terleme ile dengede tutulamayabileceği vurgulandı. Yüksek nem oranı, azalan hava akımı ve bazı ilaçların terin buharlaşmasını engelleyerek vücudun ısı kaybetmesini zorlaştırabileceği belirtildi.
Açıklamada, aşırı sıcaklardan en çok etkilenecek grupların başında açık alanda çalışanlar, yaşlılar, çocuklar, aşırı kilolu kişiler, gebeler, sürekli ilaç kullananlar ve kronik hastalığı bulunanlar olduğuna dikkat çekildi.
Kronik hastalığı bulunanların hava durumuyla ilgili uyarıları takip etmeleri, güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde dışarı çıkmaktan kaçınmaları önerildi.
Aşırı sıcak havalarda terletmeyen, hafif, rahat ve açık renkli giysiler tercih edilmesi, geniş kenarlı şapka, şemsiye ve güneş gözlüğü kullanılması, su tüketiminin artırılması, alkollü ve kafeinli içeceklerden kaçınılması, rahat ayakkabıların tercih edilmesi gibi önerilerde bulunuldu. Ayrıca, hasta yakınlarının da kronik hastalığı olan kişilerle iletişimde olmaları ve sağlık durumları hakkında bilgi sahibi olmaları tavsiye edildi.
Yüksek sıcaklığın böbreklere ilave yük getirebileceği ve böbrek hastalığı olanların su tüketimini kontrol altında tutmaları gerektiği de açıklamada yer aldı. Tuzlu gıdalardan uzak durulması, sağlıklı beslenme ve düzenli iletişim kurma da önemli noktalar arasında yer aldı. .
Gönder