adscode
adscode
adscode

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu Enflasyon tahminlerimizde değişikliğe gitmedik

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu enflasyon tahminlerinde herhangi bir değişikliğe gitmeyerek 2023 yıl sonu tahminini yüzde 22 3 2024 yıl sonu tahmini ise yüzde 8 8 de sabit tuttuklarını açıkladı

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu Enflasyon tahminlerimizde değişikliğe gitmedik

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, enflasyon tahminlerinde herhangi bir değişikliğe gitmeyerek 2023 yıl sonu tahminini yüzde 22,3; 2024 yıl sonu tahmini ise yüzde 8,8'de sabit tuttuklarını açıkladı.Yılın ikinci enflasyon raporu tanıtım toplantısında konuşan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 2022 yılında, başta enerji olmak üzere, emtia fiyatlarındaki artış nedeniyle yükselen enflasyonun, fiyatların gerilemesiyle birlikte küresel çapta aşağı yönlü bir eğilim gösterdiğini söyledi.

"Küresel enflasyonun önemli belirleyicilerinden olan doğal gaz fiyatları, tedarik endişelerinin ortadan kalkmasıyla tarihsel ortalamalara yaklaşmıştır" diye konuşan Kavcıoğlu, petrol fiyatlarının ise 2022 yılındaki yüksek seviyelerine kıyasla düşüş göstermesine karşın tarihsel ortalamaların üzerinde ve jeopolitik riskler nedeniyle dalgalı seyretmeye devam ettiğini vurguladı.

Küresel çekirdek enflasyondaki düşüşün daha yavaş gerçekleştiğini ifade eden Kavcıoğlu, "Yüksek enflasyonun fiyatlama davranışları üzerindeki ikincil etkileri ve talep koşullarının destekleyici olmaya devam etmesi küresel enflasyondaki yukarı yönlü riskleri canlı tutmaktadır. Son dönemde, bankacılık sektörü kaynaklı sıkıntılar, gelişmiş ülkelerde finansal risklerin artmasına yol açmıştır" dedi. Tahminler sabit tutuldu

Kavcıoğlu, enflasyon tahminleriyle ilgili olarak, "Tahminlerimizde herhangi bir değişikliğe gitmeyerek 2023 yıl sonu tahminimizi yüzde 22,3; 2024 yıl sonu tahminimizi de yüzde 8,8'de sabit tuttuk. Güncellemelere baktığımızda TL'deki istikrarlı seyrin devamıyla birlikte TL cinsi ithalat fiyatları, tahminlerimize 2,3 puanlık düşürücü etkide bulundu. Gıda fiyatları, yukarıda bahsettiğim olumlu etkilere ek olarak, gerçekleşmenin etkisinden dolayı tahminlerimizi 1,5 puan yukarı çekti. İç talebin ise tahmin ettiğimizden güçlü seyretmesi nedeniyle 0,2 puanlık bir katkısı oldu" dedi.

Kavcıoğlu, enflasyon görünümüne ilişkin yaptığı değerlendirmelerde ise şöyle konuştu:

"Enflasyon ekim ayındaki zirve noktası olan yüzde 85,5'ten yaklaşık 42 puan gerileyerek nisan ayı itibarıyla yüzde 43,7'ye ulaşmıştır. Enflasyondaki düşüş sürecinde etkin politikalarımız sonucu oluşan kur istikrarı, beklentilerdeki iyileşme ve küresel emtia fiyatlarındaki yavaşlama belirleyici rol oynamaktadır. Enflasyondaki düşüş süreci, önceki Enflasyon Raporu'nda ilan ettiğimiz patikadan bir miktar daha yavaş gerçekleşmiştir. Bu sapmada işlenmemiş gıda piyasasındaki sorunlar nedeniyle et ve süt ürünleri temel rol oynamıştır. Ayrıca, ücret artışları, emeklilik düzenlemeleri ve kredilerdeki ivmelenmenin aynı anda gerçekleşmesi sonucunda güçlenen tüketim talebi ve deprem nedeniyle özellikle konut piyasasında ortaya çıkan arz-talep uyumsuzlukları da bu gelişmede etkili olmuştur. Enflasyondaki yavaşlama beklentilere de yansımıştır."

Deprem sonrası toparlanma süreci

Kavcıoğu, deprem sonrasında toparlanmanın gerek afet bölgesinde gerekse ülke genelinde hızlı bir şekilde gerçekleştiğini söyleyerek, "Afet bölgesindeki tüketim harcamalarına ilişkin öncü göstergeler deprem sonrasında düşüş göstermiş olsa da yakın zamanda deprem öncesi seviyelerini aşmıştır. Bu durum, deprem genelinde oldukça güçlü bir toparlanma eğilimine işaret etmektedi" dedi.

Turizm sektörü Konuşmasında turizmin geleceğine de değinen Kavcıoğlu, "Mart ayında 12 ay birikimli turizm gelirleri 48,6 milyar dolara ulaşarak şimdiye kadarki en yüksek değerine çıkmıştır. Benzer şekilde, toplam ziyaretçi sayısı 53 milyonu aşarak tarihi zirvesine yükselmiştir. Küresel turizm talebi pandemi öncesi seviyelerine ulaşırken, turizmdeki rekabetçi yapımızın da desteğiyle, önümüzdeki dönemde turizm gelirlerindeki artışın ve cari dengeye katkısının yılın tüm aylarına yayılarak süreceğini öngörüyoruz" diye konuştu.

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder