ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü, "ODTÜ Bilim-2" gemisi ile Karadeniz'de 10 gün süren ve 8 bilim insanının katıldığı seferini başarıyla tamamladı.
"Karadeniz'de Dirençli Ekosistemlerde Mavi Büyüme Gelişimi için Araştırma ve İnovasyon" projesi kapsamında gerçekleştirilen bu seferde, İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü'nden bilim insanları da Alemdar 2 gemisiyle yer aldı.
Seferde odak noktası Karadeniz'deki karbon döngüsü, denizin asidite seviyeleri, karbon yutma kapasitesi ve oksijen durumu üzerine araştırmalar yapıldı.
Prof. Dr. Mustafa Yücel, Karadeniz'in ekosistem sorunlarının devam ettiğini belirterek, kıyı bölgelerindeki Marmaralaşma ve kirlilik konusunda önemli bulgular elde ettiklerini ifade etti.
Yapılan analizlerde, Güneybatı Karadeniz sisteminin ciddi baskı altında olduğu ve kıyılara yakın bölgelerde yoğun kirlilik ve biyolojik üretkenlik baskısı olduğu tespit edildi. Ayrıca, denizdeki oksijen seviyelerinin belirli bir düzeyde sabitlendiği ve oksijensizlik sınırının inceldiği gözlemlendi.
Yüzey suyu sıcaklıklarının yüksek olduğu ve derin denizin hızla ısınacağı tahmin edilen bir döneme girildiği belirtilirken, El Nino etkisinin derin denizi de etkileyebileceği uyarısında bulunuldu. Önümüzdeki aylar için riskli bir durum olabileceği vurgulandı. İstanbul Boğazı ve Karadeniz'in kıyı kesimlerinde müsilaj ya da köpüklenme gözlemlenmediği ve biyolojik üretkenlikte azalma olduğu aktarıldı. Ancak, Karadeniz'in üzerindeki baskıların devam ettiği ve önümüzdeki dönemde daha ciddi sorunlarla karşılaşılabileceği uyarısında bulunuldu.
Gönder