OECD ve FAO tarafından hazırlanan Tarımsal Görünüm raporuna göre, son 20 yılda düşük ve orta gelirli ekonomilerde tarımsal ürün tüketiminde artış yaşandı. Bu artışın nedeni, nüfus ve gelir artışı ile birlikte teknoloji ve inovasyondaki ilerlemelerin etkisiyle üretimin hızla artmasıdır.
Rapora göre, küresel tarım ve balıkçılık ürünleri tüketiminin gelecek 10 yıl içinde yıllık yüzde 1 büyümesi beklenirken, gıda tüketiminin yıllık yüzde 1,2 artması tahmin ediliyor. Bu artışın çoğunluğu Hindistan ve Güney Asya gibi bölgelerde gerçekleşecek.
Öte yandan, raporda belirtilen sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için düşük gelirli ülkelerdeki açlık sorununun çözülmesi gerektiği vurgulanmaktadır.
Bu ülkelerdeki gelir kısıtları nedeniyle besleyici ve protein açısından zengin diyetlere geçiş engellenmekte ve temel gıdalara olan bağımlılık devam etmektedir. Türkiye'nin de içinde bulunduğu Doğu Avrupa bölgesinde üretimdeki büyümenin yüzde 25 ile liderlik edeceği öngörülmektedir. Ancak, Rusya-Ukrayna Savaşı ve AB'nin sürdürülebilirlik odaklı politikalarının etkisiyle Avrupa ve Orta Asya bölgesinde üretimde azalma yaşanabilir.
Gıda israfının azaltılması ve uluslararası referans gıda fiyatlarının hafif düşüşü beklenirken, yerel perakende fiyatlarındaki değişimler konusunda dikkatli olunması gerektiği belirtilmektedir. Yerel koşulların dikkate alınmaması durumunda, gıda güvenliği tehdit edebilir ve geçim kaynakları zorlanabilir. .
Gönder