Cape Town Üniversitesi Afrika Çalışmaları Araştırma Görevlisi Dr. Halim Gençoğlu'nun konuşmacı olduğu etkinlikte, "Güney Afrika'da Osmanlı İzleri" kitabının yazarı Ebubekir Efendi'nin önemli hizmetlerinden bahsedildi. Gençoğlu, Osmanlı alimi Ebubekir Efendi'nin 1863'te Güney Afrika'ya gönderildiğini ve burada İslam'ı öğretmek için çalıştığını belirtti.
Gençoğlu ayrıca, 2 ay önce Cape Town'da Ebubekir Efendi'yi anma programı düzenlediklerini ve burada hem Afrika'daki torunları hem de Türkiye'deki torunlarının katıldığını paylaştı. Ebubekir Efendi'nin Güney Afrika'da yaptığı önemli hizmetler ve kültürel mirasına sahip çıkmanın gerekliliğine vurgu yaptı.
Osmanlı'nın kültür mirasına sahip çıkılması gerektiğini belirten Gençoğlu, Güney Afrika'daki Müslümanların Osmanlı Devleti'ne teşekkür mektubu yazdığını ifade etti. Ebubekir Efendi'nin Afrikaans diliyle yazdığı ilmihali tercüme ettiklerini ve kabrinin mezar taşını yenilediklerini aktardı. Dr. Halim Gençoğlu'nun konuşmasının ardından, Ebubekir Efendi'nin Güney Afrika'daki etkileri ve mirası hakkında bilgi verildi.
Sultan Abdülaziz Han döneminde Ümit Burnu'na gönderilen Ebubekir Efendi'nin, Müslümanlar arasında dini eğitim verdiği ve önemli katkılar sağladığı vurgulandı.
Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Ebubekir Efendi'nin hayatı ve eserleri üzerine yapılan çalışmaların önemi vurgulandı. Ebubekir Efendi'nin 1880'de hayatını kaybetmesine rağmen, bıraktığı mirasın hala etkisini sürdürdüğü belirtildi. .
Gönder