Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın hazırladığı ve Temmuz ayı başında TBMM’ye sunulması beklenen yeni vergi paketi, çeşitli gelir kalemlerini hedef alan kapsamlı düzenlemeler içeriyor. Bahşiş gelirlerinden kira gelirlerine, para cezalarının artırılmasından yem ve gübredeki KDV istisnasının kaldırılmasına kadar pek çok madde yer alıyor.
Yurtdışına Çıkış Harcı Artıyor
Yurtdışına çıkış yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından alınan harç tutarının 150 TL’den 3 bin TL’ye yükseltilmesi bekleniyor. Bu artışla, 2024’ün kalan altı ayında 12,5 milyar TL gelir elde edilmesi hedefleniyor. Ayrıca, harcın her yıl yeniden değerleme oranında artırılmasının sağlanması ve Cumhurbaşkanı’na verilen yetkinin buna göre düzenlenmesi önerildi. 2023 yılında 8 milyon 743 bin 760 kişi yurtdışına harç ödeyerek çıkış yaptı. Aynı sayıda kişinin 2024 yılında da yurtdışına çıkacağı varsayımı ile bu düzenlemeden önemli bir gelir elde edilmesi bekleniyor.
Kirayı Elden Ödeyenlere Ceza
Gayrimenkul kiralamalarında ayrıntılı düzenlemeler içeren vergi paketinde, meskenlerin kiraya verilmesi durumunda kira bedelinin elden ödenmesinde kiracılara özel usulsüzlük cezası getirilmesi öngörülüyor. Asgari 7 bin 500 TL, azami 20 milyon TL olmak üzere elden ödenen bedelin yüzde 10’u oranında ceza kesilecek. Kira bedelinin elden ödendiğinin idarenin tespitinden önce kiracı tarafından bildirilmesi durumunda ise ceza kesilmeyecek.
Konut kiralarındaki istisnanın kaldırılması, kira ödemelerine bankalar aracılığıyla ödeme zorunluluğu getirilmesi ve ödemeler üzerinden banka tarafından yüzde 20 kesinti yapılması önerildi. 2024 yılında kira gelirinin tarifenin üçüncü gelir dilimini (580 bin TL) aşmaması halinde beyanname verilmesinin ihtiyari bırakılması, aşması halinde ise beyanname verilmesi ve kesintinin mahsup edilmesi önerildi. Bu düzenleme ile 40 milyar TL gelir elde edilmesi tahmin ediliyor. Düzenlemenin 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren uygulanması planlanıyor.
Bahşiş Gelirlerinin Vergilendirilmesi
Vergi paketinde bahşiş gelirlerinin de vergilendirilmesine yönelik düzenlemeler yer alıyor. Bahşişlerin, hizmet bedeline ilave edilerek KDV’ye tabi tutulması ve işverenlerce belirlenen kriterlere göre işçilere dağıtılması öngörülüyor. Bu gelirlerin ayrıca ücret matrahına dahil edilmemesi, vergiye gönüllü uyumu artırıcı bir etki yapacak.
Diğer Düzenlemeler
Deniz taşıma araçlarına uygulanan KDV istisnası kaldırılacak ve bu düzenlemeden 1 milyar TL gelir elde edilmesi bekleniyor. Ayrıca, esnaf muaflığı için belge zorunluluğu getirilecek ve 1 milyar TL’lik ek gelir sağlanması hedefleniyor. Nüfusu 30 bini aşmayan ilçelerde basit usulde faaliyet gösteren 124 bin mükellef vergiden muaf esnaf kapsamına alınacak.
Engellilerin araç alımlarında beş yılda bir yararlandıkları ÖTV istisnası 10 yıla çıkarılacak. Ayrıca, POS cihazlarına yönelik yeni düzenlemeler getirilecek ve fatura düzenlemeyenlere ceza uygulanacak. Dijital ortamlarda yapılan ticari faaliyetler için de yeni vergi düzenlemeleri gelecek.
Vergi paketinde, süresinde ödenmeyen amme alacaklarına ilişkin gecikme zammı uygulanması ve idari para cezalarına gecikme zammı eklenmesi de öngörülüyor.
Yeni vergi paketinin yürürlüğe girmesiyle birlikte, devletin gelirlerini artırmayı ve vergi uyumunu teşvik etmeyi amaçlayan bu kapsamlı düzenlemelerin etkileri yakından takip edilecek.
Gönder