adscode
adscode

Şekerin fazlası bellek düşmanı

BELLEĞİMİZ kan şekerimizdeki dengeye en hassas organizasyonlardan biri

Beynimiz de belleğimiz de kan şekerinin özellikle aşırı yükselmelerinden ve düşmelerinden hiç hoşlanmıyor. Ve zaten bu nedenle de özellikle şeker hastalarında kan şekeri oynamalarına bağlı olarak belleğin beklenenden daha erken bozulabileceği/yaşlanabileceği biliniyor. Araştırmalar bize önemli bir şeyi daha hatırlatıyor: Kan şekerinin seviyesi ile bellek arasındaki bu önemli ilişkide sorun yaşayanlar sadece diyabetliler/şeker hastaları değil. Kan şekerindeki hafif yükselmeler/düşmeler, insülin seviyelerindeki sınırlı artışlar bile (hiperinsülinemi/insülin direnci) bellek kapasitemizi olumsuz etkileyebiliyor.

Bedenimizdeki bütün hücrelerin (özellikle de beyin hücrelerinin) verimli çalışması için glikoza gereksinimi var. Ne var ki glikoz ve insülinin fazlası beyin dokusunda zamanla ciddi tahribatlar da yapabiliyor.

Tahribatın nedeni ise henüz tam olarak bilinmiyor. Kan şekeri yüksekliğinin proteinlerle etkileşime girerek beyne hasar verebilen toksik maddeler oluşturabileceğini, aşırı insülin birikiminin Alzheimer hastalığına yol açan beta amiloid maddesinin beyin dokusundan temizlenmesini aksatabileceğini ileri sürenler var. Ayrıca kan şekeri yüksekliği uzun sürerse beyin damar hastalığına yol açabiliyor, sertleşen ve daralan beyin damarları beynin beslenme ihtiyacını karşılayamayınca da belleğimiz bozulabiliyor.

ÖZETİ ŞUDUR: Kan, şeker ve insülin rakamlarımızı dikkatle izleyelim!

Şekerin fazlası bellek düşmanı

ÇOK İLAÇ YUTUYORUZ

BİR UYARI

BU köşede sık tekrarladığım bir cümle var: HER HAPI YUTMAYIN! Hemen ardından eklediğim diğer cümle de şu: HAP YUTARKEN HAPI DA YUTABİLİRSİNİZ!

İlaçlar bazen gerçekten şifa... İlaçlar birçok derde deva... İlaçlar kimi zaman yangın söndüren bir itfaiye... İlaçlar kimi zaman da acil servis doktorları kadar yetenekli ve hızlı moleküller.

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder