Siber güvenlik uzmanları, Microsoft'a hizmet veren CrowdStrike'tan kaynaklanan küresel yazılım sorununun dünya genelinde ciddi risklere yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu.
Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Kürşat Ergün, yaşanan sorunun gelecekte daha büyük krizlere sebep olabileceğini vurgulayarak, TÜBİTAK'ın milli işletim sistemi PARDUS'un tüm stratejik alanlarda kullanılmasını önerdi.
Ergün, merkezi sistemlerin ciddi riskler barındırdığını belirterek, Microsoft tabanlı sistemlerin dünya genelinde tekelleşmiş bir yapıya sahip olduğunu ve bu durumun küresel çapta meydana gelen sorunlarda tüm sistemleri etkileyebileceğini ifade etti. Bu nedenle dağıtık teknolojilere yönelmek ve ulusal bazda kendi veri tabanlarını koruyacak yazılım sistemleri geliştirmek gerektiğini söyledi.
Global Bilişim Derneği Başkanı Şenol Vatansever ise Microsoft kaynaklı yazılım sorununun dünya genelinde ciddi bir krize neden olduğunu belirterek, TÜBİTAK'ın milli işletim sistemi PARDUS'un bu tür durumlarda önemli bir alternatif olabileceğini ifade etti.
Vatansever, Türkiye'nin milli teknoloji hamlesi vizyonunda işletim sistemi ve veri tabanının kritik bileşenler olduğunu vurgulayarak, bu alanda atılım yapılması gerektiğini dile getirdi.
İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Komisyonu Sözcüsü avukat Fehmi Ünsal Özmestik ise yaşanan yazılım sorununun hukuki boyutuna değinerek, zarar gören şirketlerin ve kurumların bu konuda hukuki yollara başvurabileceğini belirtti.
Özmestik, hizmet sözleşmelerine dikkat edilmesi gerektiğini ve yazılım firmalarının da denetlenmesi ve gerekli yaptırımların uygulanması gerektiğini vurguladı. .
Gönder