Sigara dünya üzerindeki en kötü alışkanlıkların başında geliyor.
İnsan sağlığını en kötü etkileyen bu bağımlılık en yaygın bağımlılık türü.
Türkiye'de 14,5 milyon insan sigara içiyor
Dünyada 1 milyar 100 milyon, Türkiye'de ise yaklaşık 14,5 milyon insan sigara içiyor ve sigarayı bırakmak için desteğe ihtiyaç duyuyor.
İslam aleminin ise uzmanlara göre Ramazan gibi bir fırsatı var.
Uzmanlara göre sahurdan iftara kadar sigara içemeyen bağımlıların sigaradan kurtulması diğerlerine göre daha kolay.
Sigara Ramazan'da daha tehlikeli
Bu kolaylığa karşı Ramazan'da sigara daha da tehlikeli bir hale geliyor.
Saatlerce sigara içmedikten sonra iftarda veya sahurda üst üste sigara içilmesi, nikotini ve sigara içindeki diğer zehirli maddeleri birdenbire yüksek dozda almak anlamına geliyor. Bu sa insan sağlığına normalden fazla zarar veriyor.
"Bu durumda kan basıncı hemen yükseliyor, kalpte çarpıntı oluşuyor Bu nedenle ani kalp ölümleri, beyinle ilgili sıkıntılar, felçler, inmeler görülebiliyor.Sigara bırakmak için destek önemli
Sigarayı bırakmak için Ramazan'ın fırsata çevrilmesinin yanında birçok destek de söz konusu.
Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı sigara bırakma polikliniklerinde, 2010'dan bu yana yaklaşık 3,3 milyon muayene gerçekleştirildi.
Tütün ürünü bağımlılığından kurtulmak isteyen kişilere, ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ve tüm sağlık kuruluşlarında yaygınlaştırılan sigara bırakma poliklinikleri aracılığıyla kesintisiz destek veriliyor.Sigara insanlığın en büyük düşmanlarından biri
Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) girişimiyle, sigaranın zararlarını önlemek, kullanımını azaltmak ve toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla her yıl 9 Şubat, "Dünya Sigarayı Bırakma Günü" olarak anılıyor.
Buna göre 2023yılı Şubat ayı DSÖ ve Sağlık Bakanlığı verilerine göre, tütün ürünleri, tüketicilerinin yarısından fazlasının hayatını kaybetmesine yol açıyor.
Dünya çapında her yıl 8 milyon can kaybı
Dünya çapında tütün, her yıl 8 milyondan fazla kişinin ölümüne neden oluyor.
Bu ölümlerin 7 milyondan fazlası doğrudan tütün kullanımından, yaklaşık 1,2 milyonu ise sigara içmeyen ancak tütün dumanına maruz kalınmasından kaynaklanıyor.
Tütün dumanı, 70'inin kanserojen olduğu bilinen 5000'e yakın kimyasal madde içeriyor.
Dünya genelinde 1,3 milyar tütün kullanıcısının yüzde 80'inden fazlası düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşıyor.
Gönder