Oysa 10 ve üzerinde çalışanı olan her şirket buna mecbur. Stajyerlerin alacağı ücret personel sayısı 20 ve üzeri olan işyerlerinde 2 bin 552 lira, 20’nin altında olan işyerlerinde 1.276 liranın altına düşemez. Mühendislik stajlarında ise işletmeler çalıştıracağı stajyere 2 bin 977 lira ödemek zorunda.
YAZ sezonunun yaklaşması ve okulların kapanmasıyla birlikte öğrencilerin staj kâbusu da başlıyor. Kâbus diyorum çünkü; işyerleri için stajyer çalıştırma zorunluluğu ve devletin de bu konuda desteği olmasına karşın süreç o kadar kolay işlemiyor. Birçok işyeri bu zorunluluktan kaçmaya çalışıyor. Eminim şu sıralar çoğunuz, “Tanıdığın işyeri varsa arkadaşın çocuğu staj yapacak, aracı olur musun?” sorusunu duyuyordur. Sorunun çözümü için de üç yıldır Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi, Ulusal Staj Programı uygulamasını yürütüyor. Önce, hangi işletmeler için stajyer çalıştırma zorunluğu var, çalıştırılacak stajyere ne kadar ücret ödenmeli, devlet desteği ne kadar; konularına değineyim, sonrasında Ulusal Staj Programı hakkında bilgi vereyim.
YASALAR NE DİYOR
Meslek lisesi, meslek yüksekokulu ve üniversite öğrencilerinin zorunlu olarak staj yapmaları gerekiyor ki, mezun olabilsinler. 10 ve üzeri personele sahip işyerlerinin de stajyer çalıştırma zorunluluğu bulunuyor. Çalıştırılacak stajyer sayısı işletmenin personel sayısının yüzde 5’inden az, yüzde 10’undan fazla olamıyor. Zorunluluk yerine getirilmezse ne olacak? 20 ve üzeri personel çalıştıran işletmeler asgari ücretin üçte ikisi tutarında; 20’den az çalışanı olan işletmeler de asgari ücretin üçte biri tutarındaki parayı; her bir öğrenci için mesleki eğitime katkı payı olarak ödemek durumunda ki, bugünkü asgari ücretle bu tutar 2 bin 833 lira ediyor. 20 ve üzeri personel çalıştıran işletmeler için de bu tutar 5 bin 666 lira.
850 TL’LİK DEVLET DESTEĞİ
Peki, stajyerlere ne kadar ücret ödenecek? Personel sayısı 20 ve üzeri olan işyerleri çalıştırdıkları her bir stajyere net asgari ücretin yüzde 30’u kadar ücret ödemek durumunda. Bugünkü asgari ücrete göre de bu tutar 2 bin 552 lira. Personel sayısı 20’nin altında olan işletmeler ise çalıştırdıkları her bir stajyer için asgari ücretin yüzde 15’inden (bin 276 lira) az ücret ödeyemez. Mühendislik stajlarında ise işletmeler çalıştıracağı stajyere 2 bin 977 lira ödemek zorunda. Stajyerlere ödenen ücrete ciddi de devlet desteği bulunuyor.
Gönder