Ticaret Bakanlığı başkanlığında odalar ve sivil toplum kuruluşlarının katıldığı toplantıda Türkiye’nin Suriye’nin imar ve inşasında neler yapabileceği, rolü konusunda görüş alışverişinde bulunuldu. Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın başkanlık yaptığı toplantıya ekonomi ve ticaret alanında faaliyet gösteren TÜSİAD, TOBB, MÜSİAD’ın da yer aldığı 16 oda ve STK yetkilileri katıldı.
Toplantıda, iç savaşta Suriye'nin alt ve üstyapısının çok ciddi zarar gördüğü, bu çerçevede Suriye halkının içinden geçtiği zorlukların farkında olarak yeni dönemde ticaret, yatırım ve yeniden imar konularında kardeşlik hukuku ve insani yardım boyutuna da büyük önem verileceği vurgulandı. Suriye’deki fırsatlar, iş yüküne dikkat çekilerek, şirketlerin bu sürece hazır olması gerektiği dile getirildi. Yaptırımların kalkması ticari sürece fırsat sunacak. İmarın finansmanı noktasında uluslararası destek akışının öneminin altı çizildi.
GIDA, İNŞAAT VE YAPI SEKTÖRÜ BAŞI ÇEKİYOR
Yeni döneme ilişkin bazı önemli tespitler şöyle; Yaptırımların kalkması ticari sürece fırsat sunacak. Türk firmalar etkin rol üstlenirken, gıda, inşaat, yapı sektörleri ilk pozitif etkiyi hissedecek. Türkiye’nin bu ülkeye ihracatında un, bakliyat, hububat gibi gıda ürünleri, kablo, demirçelik, çimento, altyapı ürünleri başı çekiyor. İthalat tarafında yağ, pamuk ürünleri ön plana çıkıyor.
YATIRIMDA ÖNCELİKLİ ALANLAR
Fiziki altyapının çöktüğü ülkede, işgücü sorunu, güvenlik, kurumsal işleyiş, hukuk sistemindeki sorunlara da dikkat çekilirken, öncelikli yatırım alanı konut stoku, su ve elektrik altyapısı, ulaşım, olacak. Yeniden imar sürecinde Türk müteahhitlik, mühendislik firmaları önemli olacak.
İNŞAAT MALZEMELERİ SEKTÖRÜ
İnşaat malzemeleri sektörü pozitif etkilenecek. Savunma sanayi, inşaat, yapı malzemeleri sürece dahil olup pozitif etkilenecek. Gıda, inşaat, yapı malzemeleri sektöründe pozitif etki hissedilecek. Enerji, sağlık konuları önemli konular olacak. Suriye ekonomisinin kalbi Halep’te yeniden imar süreci kapsamlı ve stratejik bir şekilde ele alınacak. Şam planlı bir yapılanma ile bölgesel ticaret yollarına entegre edilecek.
ÜRETİM İHTİYAÇLARI TESPİT EDİLECEK
Suriye’nin bitkisel, hayvansal üretim ihtiyaçları tespit edilerek destek verilecek. Bu kapsamda Tarım Bakanlığı’nca gönderilen heyetin hazırladığı rapor ışığında eylem planı hazırlanıyor. Önümüzdeki günlerde tarım ateşesi de görevlendirilecek. Şam ve Halep havalimanlarında gerekli tespitler yapılırken, ilk etapta Şam Havaalanı ayağıa kaldırılacak.
Gönder