adscode
adscode
adscode

Tavşan ateşi vakalarında artış: Sonuçları ölümcül olabilir!

Tavşan ateşi vakaları hızla artıyor! Peki, bu tehlikeli hastalık nasıl yayılıyor ve kimler risk altında? İşte bilmeniz gerekenler!

Tavşan ateşi vakalarında artış: Sonuçları ölümcül olabilir!

Halk arasında “tavşan ateşi” olarak bilinen tularemi vakalarında son yıllarda büyük bir artış yaşanıyor. Tularemi, Francisella tularensis adlı bakteri, çoğunlukla hayvanlardan insanlara bulaşan bir enfeksiyon hastalığıdır. Bu hastalık, tavşanlar, sıçanlar, kemirgenler ve keneler gibi hayvanlar aracılığıyla bulaşabilir ve özellikle doğa ile iç içe yaşayan, avcılıkla uğraşan veya kırsal alanlarda çalışan kişiler için risk teşkil eder.

Tavşan ateşi, nadirde olsa ölümcül sonuçlar doğurabilir. Son yapılan bilimsel araştırmalarla ABD'de tavşan ateşi hastalığına yakalanan vakaların 5 yılda %50 oranında arttığı görüldü. Bu durum, sağlık uzmanları arasında endişeye yol açarken, hastalığın yayılma hızını kontrol altına almanın önemine dikkat çektiler.

Tavşan Ateşi Vakaları Neden Arttı?

Tavşan ateşi bakterisi

Son yıllarda artan tavşan ateşi vakalarının birkaç ana nedeni olduğu düşünülmektedir. Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu'ndan epidemiyolog Dr. David Heymann, iklim değişikliği ve çevresel faktörlerin, vahşi hayvanların yaşam alanlarını değiştirdiğini ve insanların bu hayvanlarla daha yakın temasa geçmesine neden olduğunu; ayrıca, böcek ve kene popülasyonlarının artması, hastalığın yayılmasında önemli bir rol oynadığını belirtiyor.

Sağlık yetkilileri, ABD'de artan tavşan ateşi vakalarının yaygın olarak 5 ila 9 yaş arasındaki çocuklar ve yaşlı erkekler üzerinde görüldüğünü açıkladı.

Tavşan Ateşi Belirtileri Nelerdir?

Tavşan ateşi belirtisi: Şişmiş lenf düğümleri

Tavşan ateşi olarak bilinen tulareminin bugüne kadar görülen en yaygın belirtileri arasında:

Ateş: Genellikle 38-40 derece arasında değişir ve hastalığın en belirgin belirtisidir.
 Deri Ülserleri: Enfekte bölgelerde deride yaralar meydana gelebilir.
 Şişmiş Lenf Düğümleri: Enfeksiyonun yayıldığı bölgedeki lenf bezlerinde şişlik görülebilir.
 Zatürre: Akciğerlerde enfeksiyon geliştiğinde öksürük, nefes darlığı gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
 Baş Ağrısı, Kas Ağrıları ve Halsizlik gibi genel enfeksiyon belirtileri de sıkça görülmektedir.

Genellikle enfeksiyon kaptıktan 3 ila 5 gün sonra yukarıdaki belirtiler kendini göstermeye başlar.

Tavşan Ateşi Nasıl Bulaşır?

Kene

Tavşan ateşi, hayvandan insana çeşitli yollarla bulaşabilir. Bulaş yöntemleri üç temel ana başlıkta şu şekilde sıralanabilir:

Doğrudan Temas: Enfekte olmuş hayvanlarla doğrudan temasa geçmek, özellikle yaralar ve kesikler varsa, yüksek risk taşır.
 İnhalasyon: Enfekte hayvanların solunum yoluyla yayılan bakterilerin solunması.
 Yetersiz Pişirilmiş Et: Enfekte hayvanların etlerinin iyi pişirilmeden tüketilmesi de hastalığı bulaştırabilir.

Tavşan Ateşi Nasıl Teşhis Edilir?

Tavşan ateşi kan testi

Tavşan ateşi teşhisi, genellikle hastanın öyküsü dinlenerek ve klinik belirtilere dayanarak konulabilir. Ancak kesin sonuçlar için kan testi ve bakteriyolojik kültürler gereklidir. Tularemi vakaları, erken tedavi edildiğinde çoğunlukla başarılı sonuçlar gösterirken, geç tedavi de ciddi komplikasyonlara yol açabilir ve %2 ile %24 arasında ölüm görülebilir.
Günümüzde tavşan ateşine karşı bir aşı bulunmamakla birlikte, artan vakalar bu hastalığa karşı bir aşı geliştirilmesinin önemini vurgulamaktadır.

Tavşan Ateşine Karşı Alınması Gereken Önlemler

Toprağa bir şeyler eken aile

Her ne kadar nadir görülen bir hastalık olsa da son yıllarda artan vaka artışlarıyla birlikte uzmanlar, tavşan ateşine karşı alınması gereken en önemli önlemleri şu şekilde sıralıyor:

Hayvanlarla Temastan Kaçının: Enfekte olmuş hayvanlarla doğrudan temastan kaçının. Özellikle avcılık yapanların avlanmadan önce ve sonra ellerini iyice yıkamaları gerekmektedir.
 Koruyucu Giysiler Giyin: Vahşi hayvanlarla temas halinde olan kişilerin, koruyucu eldiven, maske ve uzun kollu giysiler giymesi önerilmektedir.
 Hayvan Etlerini İyi Pişirin: Vahşi hayvanların etleri, iyice pişirilmeden tüketilmemelidir.
 Böcek Koruyucuları Kullanın: Keneler ve böcekler tarafından taşınan hastalıkların önüne geçebilmek için böcek koruyucuları kullanılmalıdır.

Tavşan ateşi olarak bilinen tularemi hastalığına karşı alınacak önlemler, erken teşhis ve tedavi ile hastalığın yayılması büyük oranda engellenebilir. Uzmanlar, özellikle kırsal alanlarda yaşayan bireylerin, avcıların ve hayvanlarla yakın temasta bulunanların bu hastalığa karşı daha dikkatli olmaları gerektiğini vurgulamaktadır.

İlginizi çekebilir;

Prof. Dr. Canan Karatay’dan grip aşısı uyarısı: 'Her yıl yapılıyorsa, o aşı aşı değildir!'Prof. Dr. Canan Karatay’dan grip aşısı uyarısı: "Her yıl yapılıyorsa, o aşı aşı değildir!"

İngiltere’de 5. vakanın görülmesiyle birlikte uzmanlar “maymun çiçeği virüsünün en sık gözden kaçan” belirtisini açıkladı!İngiltere’de 5. vakanın görülmesiyle birlikte uzmanlar “maymun çiçeği virüsünün en sık gözden kaçan” belirtisini açıkladı!

Uzmanlar bilimsel veriler ışığında yanıtladı: COVID-19 aşıları kalp krizi riskini artırıyor mu?Uzmanlar bilimsel veriler ışığında yanıtladı: COVID-19 aşıları kalp krizi riskini artırıyor mu?

adscode

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder