Dünya mutfaklarında pişen binlerce çeşit yemeği Türk baharatları lezzetlendirdi. Türk baharat sektörü 2024 yılı sonunda 250 milyon dolarlık ihracat hedefliyor.
Et, balık, tavuk, makarna, sebze, bakliyatlar, unlu mamuller, tatlılar başta olmak üzere her türlü yemeğe lezzet veren baharatlar tuz kullanımını da düşürdüğü için baharat tüketimi dünya genelinde her geçen gün artıyor.
Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk, Türkiye’nin dünyanın önemli baharat tedarikçilerinden biri olduğunu vurgulayarak defne ve kekikte dünya lideri olduklarını belirtti.
Adaçayı, kimyon, karabiber, kırmızı biber, tatlı biber, yenibahar, vanilya, tarçın, karanfil, sumak, biberiye, mahlep, çörekotu, çemen, köri, zerdeçal, safran, zencefil, kimyon, kişniş, rezene gibi baharatların ihracatını yaptıklarını kaydetti.
2024 yılının ilk yarısında Türkiye’nin gerçekleştirdiği 113 milyon dolarlık baharat ihracatının 74 milyon dolarlık diliminin Ege Bölgesi'nden gerçekleştirildiğini belirten Öztürk, Ege Bölgesi'nin baharat ihracatındaki gücünü koruyarak 2024 yılı sonunda 250 milyon dolarlık ihracat hedeflediklerini dile getirdi.
Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu, Türkiye’nin baharat ihracatının lideri olan defne ihracatının yüzde 57'lik artışla 23 milyon dolardan 36 milyon dolara çıktığını paylaşırken, kekik ihracatının yüzde 11'lik artışla 24 milyon dolardan 27 milyon dolara yükseldiğini ifade etti.
Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Turkish Tastes Ambassador Kazım Gürel ise baharat ihracatında en büyük pazarın ABD olduğunu belirterek, Turkish Tastes Projesi ile Türk baharatlarının tanıtımına devam edeceklerini ve ABD pazarında 100 milyon dolarlık ihracat potansiyeline sahip olduklarını sözlerine ekledi. .
Gönder