AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, dünya su ürünleri üretimi içinde avcılık yoluyla sağlanan üretimin giderek azaldığını belirtti.
Aşırı avcılık, kirlilik, baskın türlerin diğer türler üzerindeki etkisi, küresel ısınma nedeniyle istilacı türlerin artması gibi faktörlerin balık stoklarına olan etkisine dikkat çekti.
Su ürünleri üretim miktarının 800 bin tonun üzerinde olduğunu aktaran Sarı, bu miktarın içinde deniz avcılığının payının azaldığını ve su ürünleri yetiştiriciliğinin önem kazandığını belirtti. Ancak, denizlerdeki balık stoklarının korunmaması durumunda yetiştiricilik de tehlikeye gireceğini vurguladı.
Türkiye'de balıkçılığın hamsi, istavrit ve sardalya gibi türler üzerinde yoğunlaştığına dikkat çeken Sarı, bu durumun balık çeşitliliği ve ekosistemi olumsuz etkilediğini belirtti. Gelecekte alışık olunan türlerde azalma yaşanabileceğini ve farklı balık türlerinin sofralarda daha sık görülebileceğini ifade etti.
Sarı, Türkiye'de ekosistem esaslı balıkçılık yönetiminin önemine vurgu yaparak, deniz ekosisteminin ve balık stoklarının korunması için tüm paydaşların işbirliği yapması gerektiğini belirtti.
Gönder