Haber7 – ÖZEL
Yunan gazeteleri, Türkiye'nin Suriye üzerindeki etkisinden rahatsız olan haberlere imza atmaya başladı.
Yunan Kathimerini gazetesi yazarı Nikos Konstandaras, Türkiye'nin Suriye'deki meşru ve stratejik hamlelerini hedef aldı ve Türkiye karşıtı söylemlerde bulundu. Yunan yazar Konstandaras, Türkiye'nin bölgedeki etkili duruşunu "açgözlülük" ve "fırsatçılık" olarak tanımladı.
"GOLANİ İLE GİZLİ İLİŞKİLERİ VAR"
MİT Başkanı İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Şam'a gitmesini hazımsızlıkla karşılayan Konstandaras, "HTŞ lideri Golani, Türkiye'nin istihbarat servisi başkanını Şam ziyaretinde bizzat taşıdı." ifadesini kullandı. Yunan yazar, Suriye devrimini destekleyen Türkiye’nin Golani ile gizli ilişkiler kurduğunu öne sürdü.
"TRUMP'IN ERDOĞAN'A ÖVGÜSÜ TÜRKİYE'NİN İÇGÜDÜSÜNÜ TETİKLEDİ"
ABD'nin seçilmiş başkanı Donald Trump'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik övgüsünü hazmedemeyen Yunan yazar, Türkiye’nin bölgesel liderliğinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Konstandaras, "Donald Trump ve bazı uluslararası medya organlarından Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik övgüleri Türkiye’nin fırsatçı içgüdülerini tetikledi." şeklinde yazdı.
Ayrıca Yunan gazeteci, "Kalın ile Fidan'ın Şam'a gitmesinin ardından Türkiye'nin ABD'den terör örgütü YPG/PKK'nın yok edilmesini talep ettiğini" kaydetti.
"SURİYE İLE DENİZ YETKİ ANLAŞMASI" AÇIKLAMASI KORKUYA NEDEN OLDU
Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de hamle yapmasıyla da korkuya kapılan Yunan yazar, "Ankara, Suriye ile Türkiye arasında deniz sınırlarının belirlenmesine yönelik bir anlaşma arayışında olduğunu hızla ilan etti. Bu girişim, açıkça Kıbrıs’ın zararına olacak bir hamleydi." diye yazdı.
"TÜRKLER, SURİYE KENDİLERİNİNMİŞ GİBİ DAVRANIYOR"
Türkiye'nin kısa sürede Suriye'yi sahiplendiğini yazan Yunan yazar, şu ifadeleriyle dikkat çekti:
"Üç hafta gibi kısa bir sürede Türkiye’nin başlangıçtaki çekingenliği, yeni bir sahip kibirine dönüştü. Zaten ülkenin bir kısmını işgal etmiş olan Türkler, Suriye’nin kendilerine aitmiş gibi davrandılar ve bölgedeki gelişmeleri bundan böyle kendilerinin belirleyeceğini gösterdiler. Ancak sahiplik, hem sorumluluk hem de tehlike getirir. Geçtiğimiz ay yaşanan gelişmelerin ne kadar öngörülemez olduğu kadar, gelecekteki gelişmeler de öngörülemez olacaktır. Güçlü, merkezi bir hükümete sahip bir Suriye ile başa çıkmak bir şeydir; sınırlarında bitmek bilmeyen bir çatışmanın içine çekilmek ise başka bir şeydir."
Gönder