Türkiye, Suriye’nin yeniden imarında önemli rol üstlenirken, elektrik altyapısı öncelikli yatırım alanlarından biri olacak.
Rejim değişikliğinin ardından Suriye’ye enerji ihtiyacı tespiti için iki farklı heyet gönderilirken, elektrik üretimi, doğalgaz kullanımı, iletim, dağıtım konusunda kapsamlı bir master plan hazırlanıyor.
İlk adımda 7 ayrı noktadan verilen günlük 210 megavatlık elektrik şubat ayında 300 megavata çıkarılacak.
İşte atılacak adımlar
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Suriye’ye enerji tedarikinin artırılacağını açıklarken, Bakanlığın gönderdiği heyet enerjideki son durumu ve ihtiyaçları kapsayan bir rapor hazırladı. Suriye’nin enerji ihtiyacının karşılanması için atılacak bazı adımlar ve tespitler şöyle:
*Enerji Bakanlığı’nca gönderilen iki heyetin yaptığı incelemeler ışığında ihtiyaçlar belirlenerek, enerji altyapısı ilişkin kısa, orta, uzun vadeli master plan hazırlanıyor.
*Enerji işbirliği güçlendirilecek, Suriye’de şebeke bağlantıları artırılacak. Üretimde rehabilitasyon çalışmaları yapılacak.
*Halep’e 6 aylık süreç içinde yaklaşık 500 megavata kadar elektrik ihracatı için çalışma yapılacak.
*Halep’teki enerji santrallerinin ihtacı olan doğalgazın Türkiye’den sevkine ilişkin altyapı çalışmaları yapılırken, Kilis’teki doğalgaz hatları da kullanılacak.
*Suriye’de petrol aramaya yönelik saha etüdü, sismik çalışmalarla üretim potansiyelinin artırılması hedefleniyor.
*Elektrik ihtiyacını karşılamak için Karat ile birlikte yüzer enerji santralleri aracılığıyla elektrik enerjisi sağlanması da planlanıyor.
*Türkiye 2021’den bu yana enterkoneksiyon hatları aracılığıyla Afrin, Çobanbey, Harem kentlerine elektrik gönderiyor.
*Suriye’de 39 gaz santralinden 10’u ağır hasarlı, 15’i de tahrip olmuş durumda. Ülkenin acilen 5 bin megavat kurulu güce ihtiyacı bulunuyor. Elektrik ihtiyacı jeneratörlerle karşılırken, elektrik altyapısının ayağa kalkması için yaklaşık 20-30 milyar dolara ihtiyaç olduğu belirtiliyor.
*Suriye’nin kaynaklarının ekonomiye kazandırılması sağlanacak. Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi’nin raporuna göre Suriye’nin potansiyel petrol rezervleri 6,9 milyar varil civarında bulunuyor. Rehabilitasyon üzerine saha geliştirme çalışmalarıyla 5 yılda günlük üretimin 1 milyon varil seviyesine çıkabileceği ifade ediliyor. Yerli ve yabancı yatırımcıların içinde olacağı bir sistem kurulacak.
Bakan Bayraktar Suriye'ye gidecek
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Suriye’nin ajandalarında birinci sırada yer aldığını ifade etti. Bayraktan, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada “Suriye’deki yönetimin belli olgunluk kazanmasının ardından muhataplarımız netleştikten sonra biz de üst düzey bir ziyareti düşünüyoruz” dedi. Bayraktar, Türkiye’nin 2017’den itibaren Suriye’ye elektrik ve akaryakıt ürünleri ihraç ettiğini belirterek, “Hem Türkiye'deki yatırımcıları hem de farklı ülkelerden gelebilecek şirketleri bu çalışmalara dahil etmek istediklerini söyledi. Suriye’nin 2000’li yılların başında 630 bin varil petrol üreten bir ülke olduğuna dikkati çeken Bayraktar, iyi bir saha etüdü ve sismik bir çalışmayla var olan potansiyelin artırılabileceğini söyledi.
Gönder