Yenibiriş Yönetici Ortağı Uğur Karaboğa, yapay zekanın iş dünyasındaki rolü ve iş gücü ihtiyaçlarına etkileri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Karaboğa, yapay zekanın verimlilik ve üretkenlik açısından büyük potansiyele sahip olduğunu ancak insan becerilerinin ve etkileşiminin hala vazgeçilmez olduğunu vurguladı.
"İnsana olan ihtiyacın tamamen ortadan kalkması mümkün değil, ancak yapay zekanın verimlilikteki önemi giderek artıyor," diyen Karaboğa, iş gücü ihtiyaçlarının artık bu teknolojileri kullanabilen ve yönetebilen yeteneklere erişme gereksinimi doğrultusunda değiştiğini belirtti.
Karaboğa, AA muhabirine verdiği röportajda, dijital dönüşüm farkındalığının arttığı ve yapay zekanın iş süreçlerine hızla entegre olduğu yeni bir döneme girildiğini ifade etti. Tarih boyunca yaşanan değişimlerin devam ettiğini belirten Karaboğa, "Her dönemde bazı mesleklerin ortadan kalkacağı konuşuldu. Ancak makinelerin yerini alamayacağı insan becerileri var: liderlik, yaratıcılık, karmaşık problem çözme ve empati. Bu beceriler, iş gücünde talep görmeye devam edecek," dedi.
"Yapay Zeka 300 Milyon İşi Dönüştürebilir"
Karaboğa, Goldman Sachs tarafından hazırlanan ve 5 Nisan 2023 tarihli yapay zeka raporuna da dikkat çekti. Bu rapora göre, yapay zekanın 300 milyon tam zamanlı işin yerini alabileceği, ancak aynı zamanda yeni işler ve üretkenlik patlaması yaratabileceği belirtiliyor. Küresel olarak üretilen mal ve hizmetlerin toplam yıllık değerinin yüzde 7 oranında artabileceği öngörülüyor. Bazı araştırmalara göre bu ekonomik etkinin 2030 yılına kadar yüzde 16 seviyelerine ulaşabileceği tahmin ediliyor.
Karaboğa, "İş gücü ihtiyaçları artık yapay zekayı kullanmayı bilen, onları doğru yönetebilen yeteneklere erişme ihtiyacı olarak değişiyor. Şirketler, iş modellerini bu yeni teknolojilere adapte ederken, bu teknolojileri kullanacak insan kaynağı için de plan yapmalı. Yeteneğe erişimin her geçen gün zorlaştığı günümüzde, uzun vadeli planlar yapmak şart," diye konuştu.
"En Büyük Risk Görmezden Gelmek"
Karaboğa, yapay zeka konusunda en büyük riskin bu yeni süreçleri görmezden gelmek veya geç kalmak olduğunu ifade etti. Sektöre özel gelişmeleri yakından takip etmeyerek zamanın gerisinde kalmanın sürdürülebilir bir iş hayatı için mümkün olmadığını belirtti. "Zaman değişiyor ve bununla birlikte rekabet hızlanıyor. Öte yandan bazı meslek kollarına ilgi azalıyor. Örneğin, tır şoförü bulmakta zorlanılan bir dünyada, otonom taşımacılık ve kargo hizmetlerine odaklanmak zorundasınız. En büyük risk, zamanın gerisinde kalmak," dedi.
Karaboğa, yapay zekanın özellikle yazılım, teknoloji, e-ticaret, pazarlama ve sağlık hizmetleri gibi alanlarda büyük fırsatlar sunduğunu vurguladı. Ayrıca, sanayi, enerji ve üretim sektörlerinde de yapay zekanın hızlanma ve verimlilik adına büyük etkilerinin görüleceği bir döneme yaklaşıldığını belirtti.
"İK'da Yapay Zeka Etkisi"
İnsan kaynakları alanında da yakın zamanda yapay zekanın etkilerinin daha büyük ve derinden hissedileceğini söyleyen Karaboğa, doğru yeteneğe erişim ve işe alımla birlikte İK uzmanlarının günlük rutinlerinde büyük zaman kazanacaklarını ifade etti.
"Yeni Meslekler Ortaya Çıkacak"
Yapay zekanın birçok mesleği dönüştüreceğini ve geleceğin mesleklerini şekillendireceğini anlatan Karaboğa, "Veri madenciliği, etik ve yönetişim uzmanlığı gibi alanlar önem kazanacak. Örneğin, duygu analizi yakın dönemde yepyeni bir meslek olarak karşımıza çıkacak. Ayrıca, yapay zeka uyumluluk uzmanları ve yapay zeka eğitmenleri gibi yeni pozisyonlar göreceğiz," dedi.
Eğitim ve sağlık sektörlerinde de yapay zekayı kullanmayı bilen profesyonellerin tercih sebebi olacağını belirten Karaboğa, bireysel işlerin öneminin azalmayacağını, ancak bu teknolojilere uyum sağlama yeteneğinin kritik olacağını vurguladı.
Gönder