adscode
adscode

Piyasalar ikinci tura kilitlendi

Seçim sonrası ilk işlem günü olan pazartesi sabahı Borsa İstanbul Cumhurbaşkanlığı seçiminin 2 tura kalmasını belirsizlik şeklinde değerlendirip sert düşüşle açıldı

Seçim sonrası ilk işlem günü olan pazartesi sabahı Borsa İstanbul, Cumhurbaşkanlığı seçiminin 2. tura kalmasını belirsizlik şeklinde değerlendirip sert düşüşle açıldı. Bir önceki hafta çıkışa öncülük eden banka hisselerinin birçoğu bu defa taban fiyattan ve alıcısız haftaya başladı. Sonraki aşamada lokomotif bazı sanayi hisseleri öncülüğünde BIST100 Endeksi dengelenmeye ve toparlanmaya çalıştı.

İç piyasa bir süredir seçimlere odaklanmıştı. Seçimden önceki hafta sonuçlara ilişkin kısmen de olsa bir fiyatlama yapmış ve banka hisseleri öncülüğünde Borsa İstanbul (BIST100 Endeksi) yüzde 8.98 prime ulaşmıştı. Bu meyanda hisse senetlerindeki yabancı takas saklama oranlarında hafif yükselişle yüzde 30 seviyelerine yaklaşıldı. Pazar günü yapılan seçim sonuçları; Cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 49.40 ile önde görülürken Cumhur İttifakı TBMM’de çoğunluğu sağladı. Seçim sonrası ilk işlem günü olan pazartesi sabahı Borsa İstanbul, Cumhurbaşkanlığı seçiminin 2. tura kalmasını belirsizlik şeklinde değerlendirip sert düşüşle açıldı. Bir önceki hafta çıkışa öncülük eden banka hisselerinin birçoğu bu defa taban fiyattan ve alıcısız haftaya başladı. Sonraki aşamada lokomotif bazı sanayi hisseleri öncülüğünde BIST100 Endeksi’nde dengelenme ve toparlanma görüldü.

DEVAMI OLABİLİR

Cumhur İttifakı’nın TBMM’de çoğunluğu alması, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilk turda yüzde 50+1 oranına çok yakın bir oya ulaşması ikinci tur hakkında bir kanaat oluşmasına neden oldu. Ayrıca hisse fiyatlarındaki sert düşüşün alıcı çekmesi Borsa İstanbul’da toparlanmaya katkı yapan diğer bir gelişmeydi. İkinci tur seçim tarihi olan 28 Mayıs tarihine kadar Borsa İstanbul’da dalgalı seyrin devamı beklenebilir. Geri çekilmelerde alımların geldiği ancak yükselişlerin güç kazanmakta zorlandığı bir görünüm öne çıkabilir. Daha sonra yeni kabine ve ekonomi politikalarının içeriğiyle birlikte yabancı yatırımcının tavrı piyasaların yönü konusunda belirleyici olacak gibi görünüyor.

AKLA İLK İNŞAAT GELDİ

Erdoğan tarafından ekonomi politikalarının değişmeyeceği geçtiğimiz günlerde birçok defa vurgulanmıştı. Borsaya biraz daha yakından baktığımızda hisse bazlı hareketlilik ve seçiciliğin öne çıktığı görülüyor. Kesinlikle tavsiye olarak alınmaması kaydıyla söylemek gerekirse, dün itibarıyla hisselerdeki hareketler gözlendiğinde yatırımcıların aklına ilk olarak inşaat sektörü gelmiş görülüyor. Deprem konutları ve artacak kentsel dönüşüm nedeniyle bu doğal bir durum. Özellikle demir çelik ve çimento hisselerindeki primler bunu çağrıştırıyor. Ayrıca geçen hafta yayımı tamamlanan ilk çeyrek dönem bilançoları ışığında ilk çeyreği olumlu tamamlayan şirketlerin de bu çerçevede dikkate alınması yararlı olacaktır. Yine gözler banka hisselerinde olacak tabii ki. Döviz kurları da yakından takip ediliyor. Dün itibariyle döviz kurlarında Borsa İstanbul’a benzer sert bir dalgalanma görülmedi. Biraz daha hareketlendi demek yerinde olacak.

KENDİ YAĞI İLE KAVRULACAK

İç piyasalar, bu aşamada dışarıdaki gelişmelere duyarsız. Seçim sonuçlarına ilişkin fiyatlama yapıldıktan sonra dış kaynaklı gelişmelere daha yakından bakılacak. Borsa İstanbul deyim yerinde ise bir süre daha “kendi yağı ile kavrulmaya devam edecek” gibi. Dış piyasalar yeni haftaya çok farklı başlamadı. Aynı gündem ile mevcut trendler korunuyor. Kısaca özetlemek gerekirse, ABD ve Almanya başta olmak üzere borsalarda yatay ve hafif dalgalı bir görünüm hâkim. Petrol fiyatındaki yükseliş zayıflarken dolarda değerlenme, Euro’da ise zayıflama söz konusu. ABD tahvil faiz oranlarındaki yükseliş ve dolardaki değer kazanımına bağlı olarak altının ons fiyatında kâr satışları hâkim. Ancak 2 bin doların üzerinde tutunması ayrıca kayda değer bir durum. Gündeme bakılacak olunursa, ABD ve Almanya’da enflasyondaki düşüş eğilimine karşılık ABD (Fed) ile Avrupa Merkez Bankası’nın temkinli görünümlerini koruması, ABD’deki borç limiti konusundaki tedirgin bekleyiş ve ABD’deki yerel bankalarla ilgili haber akışları takip ediliyor. Dış piyasalarda şimdilik “asayiş berkemal” demek doğru olacak. Ancak merkez bankalarının para politikalarına ilişkin algının değişiklik gösterdiğine geçmiş yazılarımızda sıkça vurgu yapmıştık.

BORSADA DESTEK ARAYIŞI SÜREBİLİR

Borsada tepki çıkışı yerini düşüşe bırakırken kazançların önemli bir kısmı geri verildi. İlk destekler 4.500-4.475 ve 4.300 seviyelerinde bulunuyor. Uzun dönem çıkış trendinin korunması için 4.300 seviyesinin üzerinde kalınması oldukça önemli. Aksi takdirde satış baskısı artabilir.

Yukarı yönlü hareketlenmelerde satışla karşılaşması muhtemel direnç noktaları 4.750 ve 5.000 seviyelerinde. 5.000 daha önemli. Sonraki dirençler 5.200-5.300 olarak görülüyor. Endekste geri çekilmelerde tepki alımları görülse de satış baskısı korunuyor.

DOLAR/TL KURUNDA YÜKSELİŞ EĞİLİMİ KORUNUYOR

Dolar/TL kurunda çıkış hareketi sürmekle birlikte ivme kaybı görülüyor. İlk destekler 19.50-19.40 olarak görülürken 19.00-18.50 sonraki tutunma noktaları. İlk dirençler ise 19.70-19.80 seviyelerinde. Bu seviyelerin geçilmesi durumunda sonraki dirençler ise 20.50-21.00 seviyelerinde bulunuyor.

İlk Yorumu Siz Yapın

Gönder