Bitki çayları da son dönemlerde oldukça popüler. Peki bitki çaylarında püf noktalar neler? Hangi çay hangi rahatsızlıklar için öneriliyor? Bu soruları Dr. Sevil Özkan’a sordum.
Sağlıklı yaşam adına geleneksel tıbbın en sık kullandığı bitkiler, bizim onları en sık kullanma yöntemimiz bitki çayları. Öncelikle hazırlanma önerilerini sizinle paylaşmak istiyorum.
* Hazırlarken klorsuz su kullanılmalı
* Su kaynadıktan sonra birkaç dakika dinlendirilir.
* Tercihen porselen demliğe, önce bitki ardından su eklenir.
* Bir tatlı kaşığı kuru ya da taze bitkiye bir demlik su ilave edilir.
* Demlenme süresi ortalama 2 ila 5 dakikadır.
Bitki çayı yaparken kök bitki kullanılacaksa (zencefil gibi) bitki ve su aynı anda demliğe konur. Bitki çaylarının önerisel kullanım alanları ise şöyle.
Nane: Mide ve bağırsak gazlarında, karın ağrısı, ishal, migren de yaygın kullanım bulur.
Zencefil: Ayurveda ve Çin tıbbının 5000 yıllık en önemli bitkisidir. Metabolizmayı temizleyici, düzenleyici ve canlandırıcı etkiye sahiptir. Soğuk algınlığı, öksürük, romatizma ağrılarında kullanılır.
Adaçayı: Kızılderililerin kutsal bitkisi, menopoz, baş dönmesi, ağız ve boğaz iltihaplarında kullanılır.
Rezene: Ege Bölgesi’nin en çok yetişen bitkilerinden biri mide–bağırsak rahatsızlıkları, bebeklerin gazı, hıçkırık, bulantıda kullanılır.
Biberiye: Çok yaygın kullanım bulan bitkidir. Bronşit, öksürük, migren, gastrit, düşük tansiyon, baş ağrısı, adet ağrıları, kabızlık, safra kesesi taşında kullanılır.
Isırgan: Metabolizma rahatsızlıkları, romatizma, gut, nefrit, sarılık, idrar yollarında taş vakalarında kullanılır.
Ihlamur: Soğuk algınlığı, öksürük, uykusuzlukta kullanılır. Bol miktarda klorofil içermesinden dolayı kansızlık durumlarında kullanımı önerilir.
Kekik: Çok güçlü bir antiseptiktir. Öksürük, ishal, grip, adet sancısı, mide rahatsızlıklarında kullanılır.
Melisa: Yaprakları gaz söktürücü, yatıştırıcı, hafıza zayıflığını giderici, baş dönmesi ve kulak çınlamasına yönelik kullanılır.
Gönder